Екип на Ройтерс преброил само 256 бюлетини, пуснати в избирателна секция номер 333 в руския град Владикавказ.

Това се случило на 10 септември, когато на много места в страната се състояха регионални и местни избори. Те преминаха при рекордно ниско участие. Вотът е смятан за последен тест преди изборите за руски президент, насрочени за март 2018 г.

При обявяването на официалните резултати в секция номер 333 обаче първоначално било съобщено за 1331 гласували. По-късно броят им бил повишен на 1867. Това прави над 7 пъти повече от преброените от Ройтерс гласоподаватели. Според огласените от комисията резултати 73 на сто от бюлетините били пуснати за управляващата партия "Единна Русия".

Служителите на комисията заявили, че резултатите им са точни и че няма никакви несъответствия.

Репортерите на Ройтерс притгигнали в участък номер 333 в 8 часа местно време, когато той бил отворен. Те прекарали там до приключването на официалното преброяване на бюлетините. Екипът видял мъж, който заявил, че е наблюдател от "Единна Русия“. Той многократно ходел до урната и всеки път пускал вътре бюлетини.

"Трябва да осигурим 85 процента за "Единна Русия". Иначе царят ще спре да ни дава пари", заявил пред репортер човекът, чието име е Сергей Лютиков. Явно имайки предвид президента Владимир Путин.

Самият Путин е фаворит за преизбиране догодина. Много гласоподаватели имат доверие в него, защото смятат, че е възстановил националната гордост. С прогнозите за икономически ръст едва от 1 процент за тази година обаче ентусиазмът по отношение на Путин не е толкова силен, както преди. Анализатори смятат, че това може да доведе до слаба активност.

Репортери на Ройтерс наблюдавали изборите в 6 секции. Във всички тях те открили несъответствия в различни размери между официалните и собствените им данни.

Журналистите присъствали през целия избирателен ден с изключение на едно от местата. Там репортерът пропуснал началото, тъй като в не го пуснали в секцията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков засега не е отговорил на молбата да коментира твърденията.

В конферентен разговор с журналисти днес обаче той заяви, че изборите са показали доверието на хората в Путин. На вота имало "нулева толерантност" към измамите. На твърденията за нарушения било реагирано бързо.

Като цитира данни на ЦИК, той заяви, че броят на оплакванията е по-малък от този при предишни избори. Повечето жалби били за второстепенни проблеми.

В изявление, изпратено до Ройтерс от централата на "Единна Русия", се казва, че оттам не са давали на никого заповед да пуска бюлетини или да фалшифицира резултатите. От партията твърдят, че всички нарушения ще бъдат проучени от избирателните комисии и ако законът е нарушен, виновните ще бъдат наказани.

Шестте секции, посетени от репортери на Ройтерс, са в три различни региона. В неделя в Русия обаче са действали хиляди такива секции и агенцията уточнява, че описаните от нейните журналисти събития предлагат само малък поглед върху случилото се.

Репортерите на Ройтерс не са в състояние да преценят дали такива практики са били широко разпространени или как са се отразили върху изборните резултати.

Проучванията на мненията постоянно показват, че "Единна Русия" има по-голяма подкрепа от която и да е друга партия.

"Голос" - неправителствена организация, чиито доброволци наблюдаваха изборите в 36 региона, съобщи късно вчера, че е получила 825 оплаквания за нарушаване на правилата при изборите. Имало редица твърдения за надут брой на гласувалите и пускане на повече бюлетини. От "Голос" обаче изтъкват, че нарушенията са по-малко, отколкото при предишни избори.

От руската ЦИК също не са отговорили засега на въпрос на Ройтерс за видените от репортерите несъответствия.

Шефката на комисията Ела Памфилова заяви на пресконференция след затварянето на секциите, че нередностите, за които е съобщено, ще бъдат проучени.

Заплахи от официални служители

Секция номер 333, описана от Ройтерс, се намирала в гимназия във Владикавказ - столицата на автономната република Северна Осетия. Там в неделя хората избираха регионален парламент.

Сергей Лютиков се е намирал там през целия ден. Той е помощник на Вадим Суанов - депутат от "Единна Русия" в предишния парламнт на Северна Осетия. Това става ясно от сайта на местния законодателен орган. Суанов, който в неделя се борил за преизбиране, заявил пред Ройтерс, че не знае какво е правил неговият служител в секцията.

Лютиков пуснал бюлетината си в първите часове на изборния ден, но по-късно пуснал бюлетини още 10 пъти, твърдят очевидците от Ройтерс.

Той казал на репортерката да не го снима пред урната, като заплашил да й счупи мобилния телефон, ако снимките и клиповете не бъдат изтрити. По едно време той показал на журналистката паспорта с името си - Сергей Иванович Лютиков, роден на 17 април 1984 г.

Лютиков ходил до урната пред очите на Елена Хадонова, шефката на комисията в секция номер 333.

На въпрос за действията на Лютиков тя отговорила:

"Няма какво да коментирам. Не съм видяла нищо."

Фалшифицира ли се гласуването у дома?

На парламентарните избори в Русия през септември 2016 г. репортери на Ройтерс установиха в редица секции случаи на надуване на брой на гласувалите и пускане на допълнителни бюлетини. Шефовете на комисиите заявиха, че ще разследват това. Полицията започна собствено разследване.

След вота в неделя кандидатите на Кремъл са на път да спечелят във всички 16 региона, където бяха избирани губернатори. Това сочат предварителните резултати. В шестте региона, където избираха парламенти, включително в Северна Осетия, "Единна Русия" води убедително.

Управляващата партия спечели по-малко гласове в нюкои общини на Москва, където подкрепата за опозицията по традиция е по-силна.

В друга секция - номер 618 в Белгородска област, репортер на Ройтерс придружавал представители на комисиите до домовете на избирателите, които гласували вкъщи. Броят им се равнявал на една четвърт от този на хората, гласували в секциите.

Според руския изборен закон гласуването у дома се допуска в случаи, когато гласоподавател е поискал да бъде посетен от официален служител по здравословни причини, които не му позволяват да отиде до секцията.

Опозиционери и независими наблюдатели подозират, че гласуването у дома може да бъде фалшифицирано, тъй като не се следи толкова строго, колкото в участъците, където присъстват наблюдатели от повече партии, както и журналисти.

Гласуването у дома е позволено само при подадена молба. Няколко от посетените в жилищата им гласоподаватели обаче заявили, че не са искали това.

Служителите на комисиите влезли в повечето от домовете, без да почукат на вратите. Един от посетените - мъж на 60 години, пушел в задния двор, когато те дошли.

"Първо постройте път, тогава ще говорим", заявил той на чиновниците, като показал разкъртената улица пред дома си.

Човекът отрекъл да ги е молил да го посещават, но пуснал бюлетина. Според официалните служители възможно е те да са били помолени за това от някой роднина или съсед, които са се обадили от негово име.

За двата часа, които репортерът прекарал с хората от избирателната комисия, те събрали 14 попълнени бюлетини. Когато се върнали в секцията, бюлетините вече били 18.

Служителите заявили, че броят е точен. Любов Грушко - шефката на комисията в секция номер 618, заявила:

"Разликата в броя е провокативен въпрос, няма да го обсъждаме."