Остров Барбуда преживя невиждано опустошение, след като бе пометен от урагана Ирма – най-мощната в историята буря в Атлантическия океан. Около 90% от националните структури и превозни средства са били унищожени, загинал е поне един човек, заяви премиерът на държавата Антигуа и Барбуда Гастон Браун. След Ирма островът почти не е в състояние подходящо за живот, след като 60% от 1600-те му жители са останали без дом, съобщава „Индипендънт“.

Робърт де Ниро, който е съсобственик на курортния комплекс Paradise Found Nobu (Намерения рай Нобу) в Барбуда, е изразил загриженост за острова (който се намира на около 250 мили източно от Пуерто Рико) и за благосъстоянието на неговото население, обещавайки да възстанови унищоженото.

„С голяма тъга научихме за опустошенията на Барбуда, причинени от урагана Ирма. Нямаме търпение да започнем работа с екипа на Paradise Found Nobu, местните институции и цялата общност, за да изградим отново всичко, което природата ни отне“, обяви Де Ниро в изявление, публикувано в „Ню Йорк Дейли Нюз“.

Де Ниро и милиардерът Джеймс Паркър закупиха бившия курорт K Club на Барбуда миналата година и им предстоеше да започнат строителни дейности на собствеността си. Първоначалното им предложение не бе прието от жителите на острова, които имат законно право да решават с гласуване всяко ново строителство.

Пред местната новинарска станция ABS Television Radio премиерът Браун каза, че предстои уточняване на щетите, а повторното застрояване на острова ще отнеме години. Той също така предупреди, че жителите трябва да бъдат евакуирани повторно, ако ураганът Хосе се насочи към острова по-късно тази седмица. Според прогнозата, има вероятност Хосе да удари Барбуда в събота.

Площад Славейков