"Българската крайна десница се готви да шокира Брюксел."

Под това заглавие специализираното издание "Политико" описва предстоящото ротационно българско председателство на Съвета на ЕС, което трябва да започне на 1 януари 2018 г.

С наближаването му политици и чиновници в Брюксел бият тревога за "Обединени патриоти" (ОП) - група от три крайно десни партии в коалиционното правителство в София, пише "Политико".

По време на 6-месечното българско председателство министрите от ОП ще участват в оглавяването на Съвета на ЕС, който представлява 28-те правителства на страните от Съюза.

Лидерите на ОП използваха расистка риторика към ромското малцинство в България, защитаваха насилието за да се попречи на мигранти да влизат в Европа, и публично се усъмниха, че причинените от човека климатични промени са проблем.

При председателството номинирани от ОП министри ще оглавяват два органа на Съвета на ЕС, занимаващи се с единния европейски пазар и политиката в сферата на околната среда. Правителството, част от което са те, ще ръководи и дебатите по чувствителни въпроси - от преразглеждането на политиката за предоставяне на убежище до приоритетите в разходите на ЕС от 2021 г. нататък.

Един от съпредседателите на ОП - вицепремиерът Валери Симеонов, веднъж публично нарече ромите "озверели човекоподобни". Друг лидер - вицепремиерът Красимир Каракачанов, който като военен министър ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, наскоро заяви, че ЕС и НАТО трябва да спират мигрантите да влизат в Европа "със сила и, ако е необходимо, с оръжие".

А трети номиниран от ОП член на правителството - министърът на околната среда и водите Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околната среда по време на българското председателство, заяви през 2015 г., че климатичните провени са "въпрос повече на манипулация, отколкото на сериозни притеснения".

Чиновници в Брюксел заявиха, че са дълбоко обезпокоени заради водещата роля, която лидерите на ОП скоро ще играят в делата на ЕС.

"Във време, в което Доналд Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета на ЕС единодушно показва, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз", заяви Ги Верхофстад - евродепутат и бивш премиер на Белгия, който оглавява Съюза на либералите и демократите в Европа.

Верхофстад заяви, че евродепутатите "ще следят отблизо" ОП.

Попитана от "Политико" за риториката на ОП, еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова, който отговаря за интегрирането на ромските общности в Европа, каза:

"Това е абсолютно неприемливо... Загрижена съм заради тази ситуация."

Тя заяви, че вече наблюдава политиката на новото правителство към ромите за признаци на отстъпление и ще дискутира "интензивно" със София през идните месеци.

Пропаганда на омраза

Докато крайно десните партии не успяха да се доберат до властта тази кодина където и да било в Европа, "Обединените патриоти" влязоха в коалиция с премиера Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ не успя да спечели парламентарно мнозинство на предсрочните избори през март.

Жозеф Дол - лидерът на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член са ГЕРБ, нарече по-рано ОП неприемлив коалиционен партньор.

ОП номинираха четирима министри в правителството - двама вицепремиери (Каракачанов и Симеонов), плюс Димов - министъра на околната среда, и Емил Караниколов - министъра на икономиката. По време на председателството Караниколов ке оглавява Съвета на ЕС по конкуренцията, която се занимава със законодателството за вътрешния пазар, и ще ръководи срещите на търговските министри.

В някои случаи лидерите на ОП се опитаха да претворят в дела националистическата си риторика. по-рано тази година Симеонов и Каракачанов - военният министър, който е и лидерна ВМРО, се присъединиха към протестиращите, които се опитаха да блокират българо-турската граница, за да не позволят на етнически турци да гласуват на изборите.

"ВМРО е известна с това, че систематично пропагандира омраза срещу народите на съседните страни на Балканите, както и с антициганската си пропаганда", се казва в доклад на Съвета на Комисията на Европа срещу расизма и нетолерантността.

Същият доклад описва ВМРО и Националния фронт за спасение на България (НФСБ), оглавяван от Симеонов, като "ултранационалисти/фашисти", а Волен Сидеров - лидерът на "Атака", която е третата партия в съюза ОП - като "известен със своите открито расистки възгледи".

При парламентарен дебат през 2014 г. Симеонов заяви, че ромската общност се е превърнала в "озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

През 2014 г. партията му агитираше заедно с ВМРО да бъдат разрушени незаконните ромски селища, а ромите да бъдат настанени в "резервати" и някои ог тях да бъдат запазени като туристически атракции.

Не бе минало много време от съставянето на правителството, когато трябваше да защитава двама свои колеги, след като в интернет се появиха снимки, на които те отправят нацистки поздрави, както и още един зам.-министър на вътрешните работи, задето нарече бежанците "човекоподобни".

"България няма нужда от необразовани бежанци... Те имат друга култура, друга религия, дори други всекидневни навици", каза Симеонов пред Би Би Си.

Като вицепремиер той сега оглавява национален съвет, отговарящ за интегрирането на етническите малцинства. Това по мнението на някои политици в ЕС е абсурд.

"Наистина е ужасно, че Валери Симеонов... може да бъде вицепремиер на страна от ЕС", заяви Сорая Пост - шведска евродепутатка, която отговаря за проблемите на ромите в Европарламента.

Тя допълни, че назначаването на Симеонов са шеф на националния съвет е "жестока и отвратителна шега".

Симеонов не отговори на молбите за коментар, а Каракачанов не бе открит. Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО, заяви, че не е притеснен от критиките от Брюксел.

"Който и да казва тези работи, той трябва да ги докаже в съда. Ако не успеят да докажат твърденията си н съда, значи са лъжци", каза той.

"Уморих се да слушам всички тези глупави и празни обвинения, отправени от хора, които няма какво да кажат и затова излизат с клишета, за да скрият собствената си политическа незначителност, - допълни той. - Обикновено такива изявления идват от хора, които имат слаби показатели като политици."

Бдителни евродепутати

Българските министри ще бъдат въртени на шиш, най-вече от либералите и левоцентристките евродепутати, през януари 2018 г., когато присъстват на срещи на комисиите в Европарламента, за да обясняват приоритетите на българското председателство.

"В светлината на случващото се с Тръмп в глобален план времето на съмнението в расизма отдавна е отминало", заяви Клод Мораес - председател на Комисията по граждански свободи, превосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

Той допълни, че Комисията и Парламентът ще "наблюдават внимателно", за да гарантират, че "популизмът няма да надигне глава" по време на българското председателство.

Дори така някои са по-малко притеснени, като твърдят, че въпреки твърдолинейната риторика, използвана от ОП, Борисов твърдо контролира правителството.

"Досега няма доказателство, че Борисов ще тръгне срещу европейската политика", каза Елмар Брок - германски евродепутат десноцентрист, който доскоро оглавяваще Комисията по външни работи в Европарламента.

И докато преди няколко години риториката на ОП за мигрантите и Турция бе разглеждана като нещо извън приетото, сега от коалицията намекват, че поне част от техните идеи са прегърнати от основните европейски политици.

"Питайте ги защо Меркел връща мигрантите в Афганистан, - каза Ангел Джамбазки. - Това значи, че сме били прави."