Париж и Лос Анджелис официално получиха домакинствата на летните олимпийски игри през 2024 и 2028 г. по време на 131-вия конгрес на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лима, Перу.

Любопитното е, че този път нямаше вот, а двата мегаполиса сключиха тристранен договор с МОК. Дотам се стигна, след като Париж и Ел Ей останаха без конкуренция - редица градове като Будапеща, Хамбург, Рим и Бостън оттеглиха кандидатурите си.

Така конгресът само одобри сделката.

Първоначално Лос Анджелис бе съперник на Париж за игрите през 2024 г., но впоследствие американците решиха, че могат да изчакат четири години. Помогна и обстоятелството, че МОК ще финансира форума през 2028 г. с 1,8 милиарда долара, докато четири лета по-рано ще отпусне 1,7 млрд. $100 милиона не са малко дори за най-големия калифорнийски град, коментира агенция Ройтерс.

Както за Париж, така и за Лос Анджелис това ще е трета лятна олимпиада. Френската столица бе домакин през 1900 г. и 1924 г., а Ел Ей прие най-добрите спортисти през 1932 г. и 1984 г.

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп вече приветстваха спечелените домакинства.

Особено голяма е еуфорията отвъд океана. Неотдавна кметството на Лос Анджелис направи допитване и получи 83 процента "за" градът отново да посрещне форума. Вече са се записали 14 000 доброволци.

Повечето спортни съоръжения са готови, някои се нуждаят от леки ремонти и модернизация. Строят се два наистина футуристични стадиона за американски футбол, на които ще има надпревари.