Унгария готви национално допитване за милиардера филантроп Джордж Сорос, съобщиха от правителството в Будапеща във вторник, съобщава АФП. Това се случва шест месеца преди парламентарните избори. Кампанията трябва да проучи общественото мнение за "Плана Сорос" и вероятно ще страртира следващия месец, съобщи говорителят на правителството Бенце Тужон пред държавното радио, без обаче да дава повече подробности.

През миналата седмица Лайош Коша, високопоставен представител от управляващата партия "Фидес", каза, че "Планът Сорос" включва приемането на милион мигранти годишно и събарянето на оградите по границите на страната. Кабинетът в Будапеща твърди, че 86-годишният милиардер работи усърдно, за да вкарва мигранти в Европа.

Премиерът Виктор Орбан обяви Сорос за най-големия враг на Унгария и поде от началото на годината редица действия за дискредитиране на магната и многото финансирани от него неправителствени организации, включително чрез плакати из Будапеща и други градове.

Това допитване е поредното от финансирани от данъкоплатците кампании за проучване на общественото мнение. Първото беше през 2015 г., а темата му беше "Имиграцията и тероризмът". Това допитване беше силно критикувано особено от Върховния комисириат за бежанците на ООН, който определи въпросите като "шокиращи" и че могат да доведат до бум на ксенофобията в ЕС.   

Друга кампания, озаглавена "Да спрем Брюксел", питаше унгарците за съвет как да се действа с политики на ЕС, които според правителството "заплашват унгарската независимост".