Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева заяви пред БНТ, че председателят на БСП Корнелия Нинова е "продала мача" за избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламента.

"БСП прокламираше, че е предложила 6 души, по които няма възражения. Даде на ГЕРБ да им избере едни 3-ма души, които са по-приближени на Цацаров, на статуквото", каза Дончева.

Според нея ако поне двама от отпадналите трима кандидати на БСП са били избрани, е било възможно да се получи "нещо по-различно". Кандидатите на БСП, които бяха избрани са Даниела Маринова-Марчева и Драгомир Кояджиков за съдийската колегия и Светлана Бошнакова за прокурорската колегия. Тримата, които не получиха достатъчно гласове, за да влязат във ВСС, са Диана Хитова, Маринела Тотева и Марина Дойчинова.

"Какво значи БСП да си сложи 6-те кандидатури, от които ГЕРБ да си избере 3-ма, които предпочита? Свирен мач няма защо да коментирам", заяви Дончева.

Тя обясни, че ВСС, независимо, че съдебната система е независима, е доста свързан с парламентарните партии. Според нея има значение дали кандидатите са търсени като реформатори, или като хора, които закрепват статуквото. Дончева изтъкна, че кандидатите на "Обединени патриоти" са свързани с ДПС.

"От БСП бяха отсвирени 3-ма човека, затова смятам, че Корнелия Нинова е продала мача. Мачът беше днес", заяви Дончева.

Тя определи антикорупционния закон на БСП като "пълна простотия"..

"Някой в БСП е решил да захлеби една кантора", заяви Дончева.

Тя изтъкна, че в законопроекта няма никаква структура на антикорупционния орган, а е записано единствено, че тя ще се определя от директора.

"Отивате да си купувате пералня, те ви слагат кашон и ви казват, че директорът ще определи какво ще има в него. Вие може да си купите хладилник, телевизор", обясни Дончева.

Според нея посещението на генералния прокурор на Русия Юрий Чайка е демонстрация пред ЕС по неподходящ начин.

"Това ли е опитът, който трябва да взаимства българската прокуратура? Чайка ли точно ни трябва, за да видим как да не се превърнем в Русия", попита Дончева.

Според нея в България има гласност, но няма чуваемост.

"Всеки предпочита да си наляга парцалите. Когато се задава потоп, той се задава, Дали хората са разбрали няма значение. Това, което се задава, е фашизъм", смята Дончева.