На първо съдебно заседание в Софийския градски съд стартира бързото производство за опразване на помещение срещу контролирания от Делян Пеевски "Техномаркет". Това става близо година и 9 месеца след събитието, за което се отнася и повече от 13 месеца след внасянето на иск в съда от фонда "Глориент" - собственик на сградите на веригата, която от началото на 2016 г. спря да плаща наем.

Клуб Z многократно е писал за плетеницата от дела между двете фирми: най-общо, след като Пеевски декларира официално съсобственост във веригата за техника, тя спря да си плаща наем за 14-те обекта и една адиминстративна сграда в жк "Дружба - 2" в София. Оттогава ще станат вече година и 10 месеца - собственикът на сградния фонд "Глориент", който свиква дори пресконференции с участието и на западни дипломати, води дела за наем и за незабавно опразване, но не е взел и стотинка.

"Техномаркет" контрира, като завежда дела, в които твърди, че самите продажби на имотите през далечната 2006 г. са били порочни. На някои места номерът минава - съдии спират делата за наем и опразване, за да се произнесат колегите им по въпросните казуси за продажбите и така веригата си "квартирува" безплатно и си прави бизнеса. Освен това адвокатите на магазина за техника предявяват искания за всевъзможни съдебни поръчки до Монца, Италия, Сейшелите, Холандия и къде ли не в търсене на документи всякакви. Искат всевъзможни експертизи, дори веднъж поискаха документи от обиск на прокуратурата отпреди години, да не би в тях да има данни, че те са прави и са собственик на сградния фонд.

Конкретното "бързо производство", с което "Глориент" се опитва да си опразни административната сграда в София, е образувано в началото на август м.г., оттогова е било насрочено само 1 заседание - на 1 февруари т.г., на което директно делото е спряно. И тръгва едва завчера - на 20 септември 2017 г.  Това се води "бързо" производство.

В конкретния сучай адвокатите на "Техномаркет" прилагат познатата стратегия - искане да бъде спряно, да чака друго, заведено от тях дело за нищожност на договора за наем. Назначени са две експертизи, допуснат е и по 1 свидетел на всяка от страните. Делото ще продължи през ноември.

Интересна е и съдбата на друг казус, който стигна тези дни до Софийския апелативен съд. През юни съдия Владимир Ковачев от ОС-Благоевград се произнесе - диаметрално обратно на повечето си колеги от цялата страна - в полза на "Техномаркет", като след 10 години доста изненадващо обяви продажбата от 2006 г. за нищожна (преди да стане на когото трябва, "Техномаркет" цяло десетилетие си е плащал наема на "Глориент" мирно и тихо, без да осъзнае, че всъщност е собстеник на продадените си сгради, б.р.).

Съдията озадачи правистите, като се произнесе, цитирайки Плиний Стари, че - solum certum nihil esse certi (единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно).

Това дело също е насрочено през ноември, но за втората инстанция - САС. По-интересно е, че отива в 9-и състав, един от съставите, в които доскоро е заседавал съдия Стефан Гроздев.

 

Съдията само от няколко дни е нов член на ВСС от квотата на ДПС. При това движението успя да го вкара от втори опит, въпреки многото смущаващи обстоятелства около него и неуспеха първия път.

Съдията се произнесе също в полза на "Техномаркет" по един от другите казуси в САС, който някак просто... се падна при него.