В Пакистан има нова супергероиня. Комиксова. Най-новият рисуван женски персонаж се бори с подкупните власти и защитава малтретирани жени. Тя се опитва да вдъхнови следващото поколение да се бори с несправедливостта в едно дълбоко йерархично, консервативно и патриархално общество, пише АФП.

В центъра на новата комиксова поредица "Пакистанско момиче" е Сара. Тя е обикновена тийнейджърка, която има за домашен любимец котка. Тя открива, че има свръхсили, когато се събужда от кома, причинена от взрив в нейното селище.

Сара е облечена в зелени дрехи - в националния цвят на Пакистан. Тя набива с камшик мъж, който удря жена на пазара и спасява младо момиче, което е взето за заложничка от полицай, който иска откуп. Това се случва в първата книжка на комикса, която беше издадена това лято.

Създателят на комикса, който е на английски език, обяснява, че се надява, че неговата супергероиня ще се превърне в ролеви модел за жените в Пакистан и ще им даде повече смелост да се противопоставят на корупцията и насилието в страната, където престъпността, особено в големите градове, се е превърнала в норма.

Авторът на комикса обяснява, че търси пример за младите пакистанки.

"Има недостиг на женски образи за модел и супергерои в мейнстрийм медиите тук", обяснява авторът Хасан Садики пред АФП. "Искахме да създадем силен женски персонаж за момичетата в Пакистан и дори за младите мъже, който да им е за пример", добавя той.

Жените в Пакистан се борят от десетилетия за правата си. В страната обаче "убийствата на честта" и други форми на насилие спрямо жените са често явление. Потребителите в социалните медии приветстваха комикса, като мнозинството коментари са много положителни, а призивите са за още супергерои. 

Авторът обяснява, че планира да създаде и версия на урду, за да стигне до много повече хора в страната. Той обмисля и възможността комикса да се превърне в анимационен филм.

Намеренията му са прекрасни, но да се достигнат масите няма да е никак лесно. Пакистанската образователна система е тежко недофинансирана от години, процентът на неграмотните е много висок, като повече от половината от осемгодишните в страната не могат да четат.  Според проучване, поръчано от държавата през 2016 г., 24 млн. пакистанки деца не посещават училище, процентът на момичетата превишава този на момчетата - 12,8 млн. момичета срещу 11,2 млн. момчета. 

Садики вече има един успешен комикс - "Пакистански мъж" - мустакат герой, който се бори с врагове - единият от тях е наречен Корумпирания, а другият е злодей, отговорен за забраната на  Youtube.

"Първият комикс на Садики се продаваше като топъл хляб и затова се надявам, че и новият, който вече добре върви, ще го последва", казва Ахмед Саид, собственик на най-голямата книжарница в Исламабад Saeed Book Bank.

Новият комикс върви по стъпките на големия хит от 2013 г. - комикса "Бурка отмъстителката", който разказва за приключенията на мила учителка, която се бори с гангстери, които искат да затворят училището за момичета, в което тя работи.