Изборът на кандидати за Висшия съдебен съвет от парламентарната квота беше изцяло прозрачен, смята председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира вота от четвъртък тази сутрин в ефира на Нова ТВ.

Цветанов припомни, че изборът е по новите изисквания, въведени след промяната в Конституцията, с квалифицирано мнозинство - 160 депутати, което според него означава по-малко намеса на партиите в съдебната власт. На въпрос дали не е точно обратното и не са ли били нужни договорки, Цветанов отсече:

"Аз смятам, че това е несериозно. Ако в момента нямахме избор, сигурно щяхте да ми кажете - защо не постигнахте консенсус? Водещият критерий беше професионализма, да се покрият изискванията по процедурните правила."

Във връзка с кадрите, които показват депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова да дава знаци с ръце по време на вота, Цветанов заяви, че е имало технически проблем с устройствата за гласуване.

"Когато са много гласуващите в зала, става така. В никакъв случай не трябва да обвързваме тези действия на Снежана Дукова с подсказване", подчерта той.

Видно е, че техниката в Народното събрание не може да се справи с необичайната ситуация, в която в зала са почти всички депутати. Дори на следващия ден председателят на парламента Главчев отбелязал, че е имало технически проблем.

"Аз ви уверявам и ви казвам каква е ситуацията, и ви го казвам съвсем чистосърдечно", каза още Цветанов.

Защо Валери Симеонов критикува липсата на диалог в коалицията и има ли в действителност такъв проблем? Има, призна Цветанов, не сме се срещали последните два месеца заради ангажименти.

"Мога да кажа, че Валери Симеонов е много прям човек, и понякога в своята емоция споделя неща, които по принцип би трябвало да бъдат изчистени във формат между коалиционните партньори", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ. "Не сме изнесли много въпроси публично, защото всяко едно семейство има противоречия. Важното обаче е да имаме общи цели и политики, които да стигат до хората."

Цветанов коментира и темата с поръчката за изтребители и спречкването между ГЕРБ и президента Радев, както и обвиненията от държавния глава в лобизъм във връзка с рестартиране на процедурата по закупуването на техник. Дясната ръка на Борисов заяви твърдо, че няма противопоставяне на институциите, просто ГЕРБ се опитват да покрият очакванията на медиите и обществото за прозрачност.

"Лобизъм ли е, че искаме да направим прозрачна процедура? Че искаме да отстраним един критерий, който допълнително е сложен от тези, които днес казват за лобизъм? Не можете ли да направите едно предположение, че някой някъде във времето е имал други цели?", пита Цветанов.

"Няма никакво противопоставяне между институциите, продължи  той. Ние искаме да има прозрачност при даването на толкова много пари. Трябва да има гаранция, че процедурата за изтребителите ще е прозрачна. Тази процедура е започнала през 2010 година. През 2012 година лично президентът Румен Радев, тогава началник на ВВС, дава отлична оценка на F-16. През 2014 година той посещава Унгария и изведнъж става защитник на самолетите "Грипен". Тогава Радев пише опорните точки на Пламен Орешарски за изтребителите. През 2015 година той уж хвърли оставка.
Премиерът Бойко Борисов винаги е бил изключително разтревожен за националната сигурност и тогава се взе решението именно бъдещият президент да вземе окончателното решение за самолетите. Критериите за нов боен самолет дотогава са били седем и изведнъж осем, което е причината да отпаднат F-16. Аз давам само фактите. Нека хората да си направят изводите. Не искам да говоря за лобизъм, както президента.

Бе повдигнат и въпроса за репликата му по повод "семейните ценности" на държавния глава.

"Считайте го за изпусната реплика. Извинявам се за нея. Смятам, че политиците трябва да спорят с аргументи. Като допуснеш някъде грешка, по-човешко е да се извиниш."