"Все по-неизбежно става обстрелването с балистични ракети на територията на САЩ", заплаши от трибуната на ООН външният министър на Северна Корея.

Според Ли Йон Хо Тръмп е допуснал "непоправима грешка като е оскърбил достойнството на Ким Чен Ун". "Г-н Зло няма да има успех", добави той.

"Не друг, а Тръмп е поел курс към самоубийство. И ако в резултат на въоръжен конфликт загинат невинни американци, то цялата отговорност ще носи Тръмп", обяви министърът.

Така продължиха истеричните нападки на Пхенян към САЩ.

Вече седмица Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си разменят безпрецедентни лични обиди. Президентът на САЩ нарече Ракетчик вожда на Северна Корея и го предупреди, че е тръгнал към самоубийствена мисия. Той заплаши тотално да унищожи Северна Корея, ако тя застраши САЩ или техни съюзници. 

Ким отвърна със серия епитети - малоумен, сенилен старец, гангстер, по адрес на Тръмп. И заплаха за взривяване на водородна бомба над Тихия океан.

Цялата война на думи става на фона на нови подозрения за нов ядрен опит вчера на Пхенян след засечени слаби земетресения в зоната на ядрения полигон на страната. А САЩ демонстрираха военна мощ като пратиха въздушна армада да прелети съвсем близо до границата на Северна Корея.

Речта на Доналд Тръмп в ООН бе безразсъдна, а президентът на САЩ е превърнал Белия дом в „шумен пазар“, продължи дипломатът на Ким от трибуната на ООН.

„За осем месеца на власт той превърна Белия дом в шумен пазар... и сега се опитва да превърне ООН в бърлога на бандити, където се уважават само парите, а кръвопролитието е в реда на нещата“, каза министърът.

Описвайки Тръмп като "психически разстроен човек, изпълнен с мегаломания", Хо каза, че американският лидер, който "държи ядрения бутон", представлява днес "най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност“, предаде БГНЕС.

Той предупреди, че САЩ и съюзниците им „трябва да помислят два пъти“, преди да извършат военни провокации срещу КНДР. По думите му неговата стана се стреми към военен паритет със САЩ и ядрените сили са средство за самоотбрана. Северна Корея е „отговорна ядрена държава“, но ще предприеме „безмилостни мерки“ при нападение от САЩ. 

Американският президент не закъсня с реакцията в туитър. Този път тя беше умерена:

"Току-що слушах речта на севернокорейския външен министър в ООН, ако той изрази мислите на дребния Ракетчик, няма да просъществуват твърде дълго".

 

 

Американските бомбардировачи Бе-1Бе Лансър, ескортирани от изтребители, прелетяха в международното въздушно пространство над морето източно от Северна Корея като демонстрация на сила и за да покажат диапазона от военни опции на разположение на президента Доналд Тръмп, съобщи Пентагонът.

За първи път през XXI век американски самолети прелитат на толкова близко разстояние от демилитаризираната зона, което подчертава колко сериозно възприемаме севернокорейското безотговорно поведение, коментира говорителката на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от Ройтерс. Тя добави, че това е ясен сигнал, че президентът Доналд Тръмп разполага с множество военни варианти да се справи с всяка опасност.