Тези избори излъчиха ясно послание: че повече така не може да продължава. Излъчиха също и двама ясни губещи: социалдемократите и Ангела Меркел.

Социалдемократическата партия се срина исторически - постигна най-ниския си изборен резултат от 20,8 процента, а Християндемократическият съюз (ХДС) - партията на канцлерката - загуби почти осем процентни пункта.

Това е истински трус, който в други времена би бил основание да се помисли и за оставка. Но сегашните времена в Германия са всичко друго, само не и нормални. Показва го не на последно място изборният успех на "Алтернатива за Германия" (АзГ), която с 13 процента изборен резултат влиза в Бундестага. А това не се е случвало от основаването на Федералната република насам - деснопопулистка партия да бъде представена във федералния парламент.

Повратен момент

Германия вече е друга. Това е исторически повратен момент. След изборите от неделя Германия вече не е същата. Но за катастрофа (все още) не можем да говорим. По-скоро си имаме работа с едно предизвикателство. В крайна сметка става въпрос за демокрацията. Ако погледнем към останалия свят, имаме основание да вярваме, че Германия ще се справи и с това предизвикателство. А също и че не е чак толкова лошо, че в парламента отново ще се водят ожесточени спорове за това кой има най-силните аргументи. Или пък че няма да ни управлява една прекалено силна канцлерка, защото тя вече ще си има опозиция. Това също е едно от посланията на вечерта.

Централен въпрос ще бъде демократичните партии да не се оставят да бъдат отклонявани от демагогската реторика на "Алтернатива за Германия" (АзГ). Те трябва да се противопоставят на всякакви опити за представяне на популистко изкривени привидни решения и да търсят истинските отговори на съществуващите проблеми. И не на последно място - да приемат сериозно това, че много хора наистина се страхуват как многото бежанци ще променят страната им.

Германия трябва да поразсъждава малко върху способността си да дебатира. Защото когато табуизира страховете, тя всъщност заздравява екстремистите в политиката. Това е друго от посланията на вечерта.

Социалдемократите излизат в опозиция

Първото голямо предизвикателство ще бъде сформирането на правителство. Разумно беше от страна на социалдемократите веднага да обявят, че няма да участват в управлението, т.е., че излизат в опозиция. Само по този начин партията може отново да се съвземе и да мисли за бъдещето си. Освен това така ще бъде избегнато АзГ да стане водещата опозиционна сила в германския парламент.

В сложните преговори за съставяне на управление Ангела Меркел ще влезе силно отслабена. И с едно тежко бреме на раменете си: мнозина в собствената ѝ партия смятат Меркел и нейната бежанска политика за съотговорни за слабия изборен резултат на тяхната партия. От друга страна, целият свят ѝ възлага надежди, че въпреки този резултат тя ще остане една от водещите политически фигури на западния свят и че под нейно ръководство Германия ще остане един стабилен и надежден партньор на международната сцена. А също, че Германия ще остане отворена към света и дълбоко демократична страна.

Не на последно място, това произтича от германската конституция. А тя е задължителна за всички, включително за "Алтернатива за Германия". В член първи от основния закон се казва, че "човешкото достойнство е неприкосновено".

"Дойче веле"