Ангела Меркел спечели четвърти мандат и това по всякакви критерии е огромен успех. Беше в някакъв смисъл очаквано. Неочаквано е по-доброто представяне на „Алтернатива за Германия“ и отливът от гласове на двете основни партии.

Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. Той започва да търси други опции. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии бяха заедно в управлението и опозицията на практика остана или в малките политически партии, или извън парламента. Така се отвариха възможности за нови играчи, които в случая бяха използвани доста успешно от „Алтернатива за Германия“. В този смисъл можем да кажем, че успехът на Меркел е до известна степен помрачен от развитието на националпопулистката алтернатива. Ако трябва да се даде обобщаваща оценка, все пак Германия остава център на стабилността в Европейския съюз. Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции, както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз.

На какво се дължи четвъртата победа на Меркел?

На два фактора. Първият е, че икономическата политика на Германия е успешна. Всички показатели на страната са добри, безработицата е доста ниска. Това дава и перспектива за в бъдеще на консерваторите да продължат със своите политики. Вторият фактор е, че на фона на развитието в държави като САЩ, Великобритания, политиката на Меркел изглежда доста по-разумна, основана на дългосрочни принципи и най-вече предвидима. Избирателите в Европа според мен се уплашиха от резултатите от изборите и референдумите в държави като Великобритания и САЩ и предпочетоха решения, които са в по-традиционна посока. Все пак Меркел стоеше доста по-добре от своите основни конкуренти в Германия Социалдемократите, които като че ли пострадаха най-много от тази широка коалиция. Сега взеха правилното решение да останат в опозиция.

Кои са причините за отлива на гласове 

Дългият период във властта води до известна умора. Тук трябва да споменем и други причини. Въпреки позитивното икономическо развитие на Германия, има групи, които не успяват да получат пропорционално своя дял от този успех. Може би части от работническата класа, източногерманците се чувстват по- маргинализирани и това води до доста висок вот за други партии точно в тези групи в Германия. Партии като левите и „Алтернатива за Германия“ успяха да мобилизират недоволството сред части от населението срещу политиката на Меркел.

Друго, което трябва да споменем, е кризата с мигрантите. Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това разбира се, не е вярно. Това, което тя каза е, че ще се приемат бежанци, не икономически мигранти. Критики към нея могат да бъдат отправяни най-вече към логистиката на цялото това гигантско усилие. След нейния анонс наистина тръгнаха огромни групи от хора. Този процес доведе до сцени, които уплашиха мнозина не само в Германия, но и отвъд пределите на страната. Все пак Меркел постигна своята цел. Направи един огромен хуманитарен жест и въпреки това успя да остане в много тежка ситуация на власт. Това за мен е белег за много висока проба политика.

Какви са възможните варианти за формиране на правителство?

Вариантът, който се очертава, е на т. нар. ямайска коалиция, след като Социалдемократите отказаха да преговарят за нова голяма коалиция. Няма да е лесна и една коалиция със Свободните демократи и Зелените, защото това са партии, които имат различни визии по отношение на Европейския съюз, на политиката в самата Германия. Меркел ще е принудена да прави доста компромиси. Интересното е, че тези компромиси трябва да вървят в различни посоки. Все пак ми се струва, че такава коалиция е доста реалистичен вариант, който би дал възможност на канцлера Меркел в общи линии да продължи своята политика, която тя е водила дотук.

Когато двете основни партии са във властта, това създава възможност за новодошли. Част от тях могат да бъдат от националпопулистки тип, както и стана. В този смисъл, когато има партия като Социалдемократите в опозиция, недоволството, което се трупа срещу правителствените политики, образно казано ще бъде "обирано" от системна политическа партия, а не от радикални нови играчи.

Германия след изборите

 Германия получава възможност да продължи с предвидимата си и разумна политика, но, разбира се, корекции трябва да бъдат правени. Споменах за недоволството на сериозни групи, което се мобилизира от националпопулистки играчи. Техните искания трябва да бъдат разгледани и тези, които са разумни да бъдат удовлетворени. Като цяло не бих приел тезата, че заради частичния успех на партии като „Алтернатива за Германия“, всички техни идеи трябва едва ли не да бъдат възприети едно към едно и Меркел да изостави своята политика заради резултата от тези избори. Напротив, все пак вотът на германците е в нейна полза и само 13% застанаха на радикално различна позиция. Да се твърди, че Меркел е загубила дебата, а 13% са го спечелили, е нелепо.

Мнението на Даниел Смилов е от агенция "Фокус". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.