Хасковската драма е показателна за изначалните и нелечими проблеми, в които моделът на управление на Борисов вкарва обществото. И да не ми разправят, че е нещо особено или нетипично - един вид инцидент. 

Случаят с Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Добрев и "дядо Добри", както мило наричаха кандидата си, е типичен, а не изолиран. Правило, а не изключение.

Местните избори '2015 бяха апогей на партийния модел на ГЕРБ - Бойко гарантира за кандидат-кметовете "си", Горанов налива пари в "неговите" общини и реже чуждите, Томислав Дончев се грижи кметовете "му" да са "отличници" по "усвояване" на европейски пари. Бъчварова не вижда какво прави местното МВР по време на местни избори. А то ръководи процеса на купуване на гласове за кандидата "му", докато преследва купувачите на опонента "му". Цветан... Цветан подбира кандидатите "му". Или ... кандидатите "си". Въпрос на гледна точка. И след изборите ръководи процеса на партийни назначения в превзетите, с парите и силата на цялата държава, общини.

Резултатът: Хасково. Партийно назначена администрация от кумци, брат'чеди, снахи и прочие на местните партийни велможи.

Некомпетентни кметове, чието единствено достойнство са лоялността и послушанието. Обръчи от партийни фирми, които взимат всички обществени поръчки. Милиони по проекти в партийни каси, а в общината - старата мизерия, украсена с някой шадраван.

Проблемът е за всички граждани на общината, а заради безобразните кражби от републиканския бюджет - и за всеки гражданин на държавата.

Да - не говоря за ГЕРБ или за Борисов. Техните проблеми са си тяхна работа. Те очевидно добре се справят със задачата да печелят избори. Сметката обаче плащаме всички ние - които плащаме данъци и се надяваме администрацията да ни служи, а не да ни граби...

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията