Догодина започва производството на космически совалки, с които хора ще пътуват до Марс, обяви директорът на американската компания SpaceX Илон Мъск. Целта на инженерите е да могат с една совалка да превозват бързо хора между отдалечени точки на Земята и до Червената планета.

Всички усилия на инженерите и инвестициите ще бъдат вложени в този проект, казва Мъск. BFR (Big Fucking Rocket - глупава ракета), както е наречен космическият апарат, ще пътува не само до други планети.

"По-голяма част от смятаните за дълги разстояния може да се изминат за по-малко от половин час", казва Мъск.

И най-накрая има план за финасирането на подобен проект, казва милиардерът. Всички ресурси ще се пренасочат към него. А успехът гарантира възвръщаемост - совалката ще изпълнява разнообразни задачи.

BFR ще може да извежда в орбита сателити и да обслужва Международната космическа станция, което сега се осъществява от отделни капсули. Ключово обаче е новото - совалката ще може да пътува до Луната и до Марс, както и от Ню Йорк до Шанхай например.

"Някои от клиентите ни са скептични и искат да видят BFR в действие преди да се почувстват готови да се качат на нея", казва Мъск. "Планираме да произведем още няколко совалки Falcon 9 и Dragon, за да може клиентите, които искат да използват старите ни продукти, да имат тази възможност. След това ще пренасочим ресурсите си към новия проект."

Очаква се хора да могат да поемат към Червената планета през 2024 г.