"Правителството, президентът и мнозинството в парламента имат единомислие по отношение на модернизирането на българската армия". Това заяви по бТВ американският посланик Ерик Рубин.

Той увери, че САЩ са готови да подпомогнат по всякакъв начин страната ни при модернизация на армията и нейното оборудване и изтъкна:

"Не ние сме тези, които да кажат кое оборудване да бъде поръчано. Много е важно то да бъде съвместимо с това, което използват САЩ и другите членове на НАТО и то не само при учение, но и при съвместни операции. Военните сили могат да се разгръщат много лесно, познавайки своето оборудване".

Той обаче бе категоречен, че крайното решение как да бъдат похарчени толкова много пари е на България.

По отношение на Северна Корея посланикът декларира, че САЩ искат мирно решение чрез преговори по дипломатически път.

"В същото време, международното право трябва да бъде спазвано и в крайна сметка ние не можем и няма да приемем Северна Корея с ядрено оръжие. Това е неприемливо и за нас, и за света", изтъкна Рубин.

И допълни:

"Аз съм привърженик на идеята да отворим Северна Корея за света, защото ако народът на тази страна види света в неговата реалност, нещата ще са много различни. Това ще окаже натиск върху режима да промени последната наистина затворена държава на планетата. Няма друга страна, в която хората да нямат достъп до информация как изглежда живота навън".

Ерик Рубин коментира и връзките с Европа.

"Казвали сме го многократно - не само президентът Тръмп, Обама, Буш – ние мислим, че Европа трябва да направи повече като съюзници и партньори в рамките на НАТО, за да може да се справя с предизвикателствата заедно с нас, а не разчитайки напълно на нас да решаваме всички проблеми. Това не е практично и е невъзможно. И мисля, че вече имаме разбиране", отбеляза посланикът на САЩ в София.

Той обърна внимание и на чуждестранните инвестиции в страната ни.

"Очевидно Турция е съседът ви с най-силна икономика и фактът, че тук има турски инвестиции не е изненада, а нещо добро. Това, което не е добре, но се случва, е спадът в чуждестранните инвестиции в последните две години. Имаме рязък ръст в предходните пет години и след което започва спад, включително и за американските инвестиции. За да привлечете инвестиции, е необходимо подобряване на бизнес климата, съдебната система, за да може инвеститорите да имат спокойствието, че при проблем, ще могат да се опрат на нея. Това е нещо, за което продължавам да говоря при всяка възможност, защото наистина вярвам, че в крайна сметка, икономиката е най-важният въпрос", заключи Рубин.

А за анексирането на Крим промяна в позицията очаквано няма:

"Русия е тази, която не изпълнява задълженията си по Минкските споразумения. Сега има предложение да се изпратят миротворци и това е нещо, за което сме се произнесли, че заслужава да се обмисли, защото подкрепяме всяко усилие, опитващо се да сложи край на този конфликт. Надявам се да видя вдигането на санкциите, защото това би означавало, че конфликтът е към своя край и че териториалната цялост на Украйна отново ще е зачетена. Но само в контекста на напредъка по тези въпроси и мисля, че това трябва да бъде казано много ясно", завърши американският посланик.