Страхувате ли се от идеята да живеете в "умна" къща, наблъскана с технологии - автоматични врати, печки, ключалки, лампи, сензитивни дисплеи и прочие?

Ако отговорът е "да", това е напълно нормално - изследване на сайта за сравняване на цени MonerSuperMarket във Великобритания сочи, че 76% от местните се страхуват от идеята за смарт дом.

В изследването са участвали 2000 души, от които едва 6% са потвърдили, че познават добре какво представляват технологиите в една "умна" къща. Мнозинството познават концепцията, част от тях дори имат "умни" джаджи като смарт телевизор или умен измервател за разход на енергия.

Три са основните притеснения на британците - 51% се страхуват от възможността домът да бъде хакнат от престъпници, 41% - от това да бъде заразен с вирус. 42% смятат, че така могат да бъдат записвани без тяхно знание.

Тези притеснения обаче не убиват ентусиазма им да си мечтаят за бъдещи смарт-джаджи. 29% си мечтаят за самопочистващите се печки, 11% искат кофи за боклук, които се изпразват сами, а 5% чакат кога на пазара ще излезе самоналиващ хладилник за вино. Други се надяват технологични устройства да ги заменят в разхождането на кучето и изпразването на миялната машина.

"Работа на производителите на смарт устройства е да убедят клиентите си, че няма риск за тях", отбелязват от MoneySuperMarket.