Досегашният зем.председател на ВАС Боян Магдалинчев е новият представляващ на ВСС. Това стана, след като двамата шефове на върховни съдиища Лозан Панов и  Георги Колев направиха по едно предложение като първа точка от първото заседание.

Шефът на ВКС предложи Цветинка Пашкунова, която си е от "неговия" съд. Георги Колев се намеси, че това е достойна кандидатура, "НО..." имал и той идея и тя е Магдалинчев.

С 13 гласа "за" на "ръба" новият съвет гласва за Магдалинчев и кандидатът бе обявен за представляващ от министър Цецка Цачева. Почти цялата прокурорска квота в съвета гласува ан блок "за" предложения от Георги Колев кандидат. Интересно е, че Магдалинчев не бе подкрепен от нито един съдия освен Георги Колев и... себе си.

Пашкунова събра недостатъчните 9 гласа, а трима натиснаха бутона, с който не подкрепят никого. Това са Стефан Гроздев (предложение на ДПС), Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков (предложения на БСП).

Боян Магдалинчев

"За мен по-прецизно е да има нова процедура."

Така Лозан Панов коментира по-рано на влизане на първото заседание на новия ВСС въпроса с все още неподписаното назначение на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

Както е известно, президентът Румен Радев забави подписа си, докато не дойде ред на новия състав на Съвета, който започва работа днес. Радев на няколко пъти намекна, че за него е по-легитимно новите кадровици на Темида да препотвърдят назначението, направено 20-ина дни преди края на мандата на стария ВСС под явния натиск на Георги Колев.

Макар да се застрахова, че все още не е ясно какво ще предприеме президентът, според Панов, ако той върне кандидата за второ гласуване, правните аргументи са, че този ВСС не е изслушвал кандидатите.

"Колегите не са имали възможност да ги изслушат, да преценят, да им задават въпроси, не са запознати със скандалите", изтъкна Панов. (Чолаков спечели с 20:5 гласа избора срещу Соня Янкулва, б.а.)

На уточняващ въпрос какво има предвид - нова процедура със старите кандидати или нова процедура, от нулата, на която да могат да участват и други кандидати, той каза:

"Нова процедура с нови кандидати."

Днес ВСС започна работата си със следобеден Пленум, за да бъде избран представляващ, да се състави работна група за правилник и др.

Първото заседание започна с молебен, воден от протосингела на Софийската митрополия архимандрит Василий. А отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София", им каза в словото си да не забравят, че някой ден и те ще се изправят пред Съдията на съдиите.