Саудитският крал Салман пристигна снощи в Москва. Това е първата визита на саудитски владетел в Русия. Днес той се среща с руския президент Владимир Путин.

Държавните глави на двете най-големи износителки на петрол в света се очакваше да обсъдят сътрудничеството в областта на нефтодобива и различията по въпросите за Иран и Сирия.

По време на посещението на крал Салман е възможно да бъде подписан комплекс от споразумения за инвестиции, включително по проект за втечнен газ и нефтохимически заводи, и най-вероятно ще бъдат финализирани намеренията за създаване на фонд в размер на 1 милиард долара за инвестиции в енергийни проекти. Според руския финансов министър Александър Новак, цитиран от "Файненшъл таймс", общо споразуменията, които се подготвят да се подпишат, са за над 3 млрд. долара.

Сред основните теми за обсъждане между двете страни е и ситуацията в Сирия и Близкия изток.

По шосетата от летището към центъра на Москва бяха поставени билбордове с приветствия към крал Салман на арабски и руски. Визитата е обявена за историческа, очаква се да продължи четири дни.

През май на посещение в Русия беше синът на саудитския крал принц Мохамед бин Салман точно преди да бъде издигнат за престолонаследник, а през 2015 г. суверенните фондове на двете страни сключиха споразумение за инвестиции в размер на 10 млрд. долара.

Визитата е още един знак за затоплящите се отношения между Русия и смятаната за най-силния съюзник на САЩ в Персийския залив Саудитска Арабия. Москва и Рияд влязоха в по-близки контакти през миналата година, когато Русия и 14-членната организация ОПЕК, чийто лидер де факто е Саудитска Арабия, се договориха да ограничат добива на петрол, за да поддържат цената му по-висока.

Крал Салман пристигна на летище "Внуково-2" в Москва със своя "Боинг-747".
Крал Салман беше посрещнат и приветстван от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

 

Тържествено посрещане на летището.
Част от антуража на саудитския крал. Делегацията е от над 100 души. 

 

Путин посреща монарха.