Движение „Да, България“ призовава председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да поиска оставката на депутата от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика Антон Тодоров.

„Причина за искането ни е днешното абсолютно недопустимо поведение на Тодоров към български журналист. Тази сутрин в национален ефир за пореден път бяхме свидетели на това до каква степен управляващото статукво си позволява да репресира журналистите в България и да налага на живо цензура спрямо неудобни въпроси и теми. Депутатът от ГЕРБ не само погази свободата на словото, но и отправи лични заплахи към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев“, са казва в позицията на „Да, България“.

 

„Ако г-н Борисов действително вярва в смисъла от свободата на медиите, нека направи стъпка отвъд протоколните декларации и докаже ясно позицията си пред българското общество като поиска оставката на Антон Тодоров“, призовава партията на Христо Иванов.

Исканията на "Да, България" засега доста се различават от единствена официална позиция на властта по въпроса, изразена лично - тази на председателя на парламента Димитър Главчев. Той заяви, че не е класен ръководител и не вижда какви последици могат да имат телевизионните изявления на съпартиеца му Антон Тодоров. 

 

„Хора с поведението и морала на г-н Тодоров нямат място в управлението на която и да било европейска държава и изявите им следва да бъдат посрещани с абсолютна нетърпимост не само от обществото като цяло, но най-вече и преди всичко, от управляващите“, завършват от „Да, България“.

На финала те осъждат и поведението на Валери Симеонов като недопустимо и изтъкват, че вече са поискали неговата оставка заради скандала с нацисткия поздрав в „Бухенвалд“ на Павел Тенев (напусналия зам.-министър по регионалното развитие).