Султанът на Бруней Хасанал Болкиах отбеляза на 5 октомври 50 години на власт в богатата на петрол страна от Югоизточна Азия, предаде Франс прес. По повод юбилея в столицата на Бруней се състоя пищна церемония.  Над 80 000 души се събраха по улиците, за да видят монарха, който премина със златна каляска, за да ги поздрави.71-годишният султан Хасанал Болкиах е вторият най-дълго действащ монарх в света. Той е на трона от 1967 г. По-дълго от него на престола е само британската кралица Елизабет II.

Облечен в златен брокат, султанът премина през столицата, Бандар Сери Бегаван, със съпругата си, кралица Салеха, и децата им на карета, носена от 50 членове на кралското домакинство, облечени в традиционни черни и златни тъкани. 

Военен оркестър водеше 5-километровото шествие, приветствано от повече от 80 000 посетители, някои от които са пристигнали още в 5 часа сутринта, за да си осигурят добро място към процесията.

Тя беше част от едномесечното честване на златния юбилей, което включваше различни прояви като откриването на първия мост на Бруней, разкриването на голям нов градски парк и държавен банкет в двореца за международни политически лидери.

 

 

 Сред гостите беше и синът на английската кралица Елизабет Втора - принц Едуард заедно със съпругата си Софи.