Съюзът на издателите в България излезе с остра позиция срещу поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който заплаши в ефир водещия на Нова телевизия Виктор Николаев.

"Ние вярваме, че работата на журналистите е да задават въпроси и да настояват за отговори, когато политиците не ги дават. Недопустимо е представител на властта да отговаря на въпрос със заплаха. Подобна агресия е удар срещу всички медии, които поставят на първо място обществения интерес", се казва там.

"Ролята на медиите е да информират своите читатели и зрители и да притискат всички политици да бъдат прозрачни, отчетни и да отговарят за действията си", се посочва в текста.

Не е приемливо народен представител от управляваща партия да се държи по този начин и това да остава без последици, пише в позицията. "Подобно поведение уронва престижа на институцията Народно събрание. Очакваме нито един представител на политическите сили да не си позволява повече да заплашва журналисти заради това, че си вършат работата", завършва позицията на съюза. 

 В него членуват издателите на списание "Клуб Z", clubz.bg, Mediapool.bg, "Капитал", "Капитал Дейли", dnevnik.bg, вестник "Сега", списание "Мениджър", в. "Бряг" – Русе, в. "Посоки" – Плевен, в. "Силистренски бряг", в. "Новините глас" – Ловеч , списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM, вестник "Топ новини" и информационен сайт topnovini.bg, ПОД ТЕПЕТО и КАПАНА.БГ и Faktor.bg.