Испанският сенатор Педро Аграмунт подаде оставка от поста председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи АФП.

Това стана три дни преди предвидено в ПАСЕ обсъждане на проблема с доверието към него заради спорно пътуване до Сирия с руски самолет.

"Реших днес по лични причини да не бъда повече председател на Парламентарната асамблея на Съвета за Европа", обяви в туитър Аграмунт. Той бе председател на ПАСЕ от януари 2016 г.

През април 2017 г. Аграмунт бе лишен от правомощия да представлява ПАСЕ след безпрецедентно решение на депутатите, което бе одобрено единодушно. На практика от почти половин година му беше забранено да прави официални посещения в чужбина и да говори от името на организацията. Това е на практика най-тежката санкция, която националните делегации могат да наложат на председателя, защото Аграмунт отказаше досега да подаде оставка.

Испанецът предизвика гнева на членовете на ПАСЕ, след като посети Сирия на 20 и на 21 март по покана на председателката на сирийския парламент Хадия Халаф Абас. Тогава с него имаше и други представители на ПАСЕ, както и депутати от руския парламент. По време на визитата Аграмунт се срещна със сирийския президент Башар ал Асад.

Необявената визита съвместно с Леонид Слуцки, ръководител на комисията по международни отношения на руската Държавна Дума, бе в началото на април - броени дни преди смъртоносната химическа атака на армията на Асад в провинция Идлиб.

След оставката автоматично действащ президент на ПАСЕ става най-старшият заместник- председател на асамблеята британският консерватор сър Роджър Гейл. Той ще действа до избирането на нов председател на следващата месечна сесия на асамблеята.