Григор Димитров се размина с втори пореден финал на турнира от АТП 500 в Пекин - на полуфинал той отстъпи с 3:6, 6:4, 1:6 пред световния №1 Рафаел Надал.

През миналата година първата ни ракета стигна до мача за трофея, в който загуби от Анди Мъри. Тогава на четвъртфинал българинът спечели първата си победа над Краля на клея, но днес испанецът взе връх в десетия им сблъсък.

Отново се получи оспорван и хубав за гледане мач.

В първия сет Рафа проби за 3:1. При 4:2 Димитров имаше две възможности да върне брейка, но съперникът му показа защо е №1 в ранглистата. След разменени сервис геймове Матадора дръпна в сетовете с 1:0 след 6:3.

Превъзходството му продължи в началото на втората част. Той проби на нула подаването на хасковлията, след което затвърди за 2:0. Григор не искаше да се предава - в следващия гейм с начален удар на Рафа той отново имаше брейкпойнт, но пак се съумя да се възползва.

Това обаче стана в 6-ия гейм - 3:3. След нова размяна на геймове Гришо нанесе втори удар точно когато това бе най-необходимо. При 5:4 той постигна нов пробив и изравни резултата - 1:1.

За жалост обаче българинът не успя да осъществи психологическото си предимство, пък и Надал демонстрира прословутата си желязна психика.

В третия сет Димитров сервираше първи и се стигна до маратонски гейм, в който от четвъртия опит Рафа поведе с 1:0. Това се оказа ключовият момент за накланяне на везните - последва серия за Рафаел Надал и при 4:0 бе ясно, че срещата се доиграва. В този сет Григор взе само един гейм. Като цяло в мача той допусна твърде много двойни грешки - 8.

Така Надал спечели и в неделя може да прибави още една титла към музея си с отличия. А Григор Димитров в понеделник ще отстъпи едно място в световната ранглиста (на девето), тъй като не успя да защити точките си от миналата година.