Сирийските бунтовници започват голяма военна операция подкрепена от турски сили в северозападна част на Сирия, контролирана от джихадисти, предаде Ройтерс, цитирайки турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Сцена на офанзивата е провинция Идлиб. Според местни хора турските власти са отстранили части от стена по границата с нея.

Нахлуването започва, след като Иран и Русия, които подкрепят президента Башар Асад и Турция, която подкрепя бунтовниците, се споразумяха през септември да намалят боевете между правителството и въстанците в северозапада.

Според Ройтерс то изглежда насочено сещу "Тахрир ал Шам", най-силната джихадистка групировка в Сирия след "Даеш" и да осигури турската граница.

"Има сериозна операция в сирийски Идлиб днес и тя ще продължи", е казал Ердоган в реч на събиране на неговата партия, добавяйки, че Турция няма да позволи "терористичен коридор" по границата си със Сирия.

"Засега Свободната сирийска армия провежда операцията там", е казал Ердоган. "Русия поддържа операцията от въздуха, а нашите въоръжени сили - от вътрешността на Турция".

Мустафа Седжари, висш представител на сирийската бунтовническа група "Лиуа ал Мутасем", която участва в операцията, е казал, че Русия няма да подкрепя въстаниците в кампанията им.

"Ще се отнася до руснаците, те няма да имат роля в териториие под наш контрол изобщо. Ролята на руснаците е ограничена до територии под контрола на режима", е цитиран да казва той.

Aнкара, Москва и Техеран съобщиха миналия месец за споразумение да установят и патрулират зана за "деескалация" в провинция Идлиб, където Турция  да разположи свои войски, каза Ердоган. 

Острието на "Тахрир ал-Шам" е бившият Фронт "Ал Нусра", който беше сирийският клон на Ал Кайда до миналата година, когато промени името си и скъса с принадлежността си към световната терористична мрежа, основана от Осама бин Ладен.

През юли "Тахрир ал Шам" завзе земи около граничния пункт Баб ал Хауа между Сирия и Турция, поставяйки повечето от крайграничната територия в Сирия под свой контрол. 

Жители в околностите на пункта Баб ал-Хауа са изпратили на Ройтерс снимки, които според тях показват как турските власти махат част от граничната стена.

Преди година Турция подкрепи с войски и бронирани части сирийските бунтовници в източен Идлиб в операция, наречена "Ефратски щит", която беше насочена срещу "Даеш" и кюрдски групировки.

"Свободната сирийска армия с подкрепата на турските войски е в пълна готовност да влезе в територията, но до този момент няма никакво движение", каза Седжари.

Друг представител на ССА е казал пред Ройтерс, че нахлуването в северозападна Сирия предстои и може да започне в близките 24 часа.

Бригада "Хамза", също част от "Ефратски щит", публикува в интернет видео, което твърди, че показва военен конвой, отправящ се за Идлиб.

Населението на провинцията, което е нараснало до 2 милиона заради бежанците от други части на страната, се страхува от много цивилни жертви. 

Ердоган е отказал да коментира разполагането на турски войски в Сирия.

"Когато влизаш в боксов мач, не знаеш колко удара ще нанесеш", е казал той.