За пръв път Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) беше провален заради липса на кворум. След над три часа заседание президентът Румен Радев обяви, че са започнали важни дебати по темата за корупцията, но те не са се задълбочили заради членове на съвета, които са го напуснали, и това е довело до липса на кворум.

Радев каза, че е прекратил заседанието и е насрочил ново по същата тема другия вторник, 17 октомври.

"Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото руши устоите на правовата държава. Пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин. Пробив ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти."

Това коментира раздразнено Радев след проваленото заседание.

 

 

На излизане от "Дондуков" 2 лидерът на БСП Корнелия Нинова направо посочи управляващото мнозинство.

"Консултативният съвет по национална сигурност при президента се провали и не можа да завърши с решение", заяви Нинова.

Тя поясни, че са отсъствали ключови министри от кабинета, включително вицепремиерите Екатерина Захариева (Захариева е във Варшава на среща на външните министри във формат Букурещ - Б9 - б. р.) и Красимир Каракачанов. 

Премиерът Бойко Борисов се присъедини с над час по-късно към Консултативния съвет по национална сигурност при президента, но за сметка на това си тръгна по-рано.

Преди него си тръгна лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който разясни пред журналисти, че не вижда смисъл от съществуването на такъв антикорупционен орган.

"Нашето становище, като същото становище беше изказано и от Лозан Панов, че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОНПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи", каза Марешки и обяви, че неговата партия ще гласува против двата законопроекта.

 Коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението на страната - "Обединените патриоти" - беше представен само от зам.-шефа на НС Явор Нотев от "Атака". Липсваха тримата съпредседатели, двама от които вицепремиери, Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. По-рано от заседанието си тръгнаха и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и финансовият министър Владислав Горанов. Така постъпи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т. е. тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решение", изброи Нинова.

Причината за закъснението на премиера Борисов беше, че първо реши да се срещне с представители на военния завод "Емко". Това е поредният протест на работниците, но интересът на министър-председателя по темата се събуди точно днес. Работниците и тази сутрин протестираха пред Министерския съвет и обявиха, че повече не желаят да говорят с икономическия министър Емил Караниколов и настояват за среща с Борисов.

Официалната снимка на старта на КСНС мина без премиера Бойко Борисов. Той се присъедини към заседанието по-късно, но си тръгна по-рано.

От Министерския съвет потвърдиха, че разговорът с работниците е причината министър-председателят да не се появи в Гербовата зала на "Дондуков" 2 за началото на КСНС, посветен на борбата с корупцията и вариантите за антикорупционно законодателство. Затова и стартът му се забави с няколко минути, но в крайна сметка заседанието започна.

На срещата с "Емко" бяха премиерът и съветникът му и бивш министър на отбраната Аню Ангелов, както и Караниколов.

КСНС започна с 10-ина минути закъснение. Президентът Радев посрещна председателя на парламента Димитър Главчев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВКС Лозан Панов, лидерите на парламентарни групи Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, заместника на Волен Сидеров - Явор Нотев (самият Сидеров не дойде - б.р.), и Веселин Марешки, както и повечето министри от правителството и останалите участници по закон.

На КСНС се очакваше министърката на правосъдието Цецка Цачева да говори за правителствения проектозакон за създаване на антикорупционен орган. Документът вече е внесен в парламента.

В Народното събрание е и вариантът на БСП. Основните разлики между двата проекта са в това кой да назначава ръководството на бъдещия антикорупционен орган и какви да са функциите му. Левицата е тази, която настоява звеното да може и да разследва корупционни практики. 

Цецка Цачева между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов.

Напрежението между управляващите и президента Румен Радев ескалира през последната седмица, но се нагнетява от дълго време. Представители на ГЕРБ обвиниха държавния глава, че е имал "потупване по рамото" от СААБ, за да лобира за купуването на самолетите "Грипен". Радев обяви, че който търси битки с него, ще ги намери. От Евксиноград, където имаше четворна среща с държавните лидери на Гърция, Сърбия и Румъния, премиерът Бойко Борисов обяви - с "Радев сме две първи цигулки, но свирим в един тон". Управляващото мнозинство обаче продължи с атаките срещу Радев. През седмицата той реши да откаже да подпише указ за назначаването за председател на Върховния административен съд  на Георги Чолаков с мотива, че изборът трябва да е дело на новия Висш съдебен съвет.