Съветският съюз е планирал взривяване на атомна бомба на Луната. Това става ясно от секретен документ, съхраняван в руския Държавен архив, до който са се добрали журналисти от германския тв канал за исторически предавания “Ем Де Ер – Пътуване във времето”.

Според тайния документ на 6 септември 1958 г. ръководството на Кремъл издава заповед с гриф “строго секретно” - през лятото на 1959 г. съветска атомна бомба да бъде взривена на Луната.

Д-р Матиас Ул, учен от Германския исторически институт в Москва, е потвърдил за тв Ем Де Ер истинността на документа, уточнявайки:

“Можем категорично да заявим, че е било проведено заседание на политбюро, на което е било взето решение на Луната да бъде изпратен  ядрен заряд и там той да бъде взривен.”

Д-р Ул е открил секретния документ в Държавния архив на Русия и след излъчването на документалния филм по немския тв канал го е публикувал.

Да уточним, че Германският исторически институт в Москва провежда свои изследвания по въпросите на историята на СССР и Русия, както и на германо-руските отношения. Централата му се намира в сградата на Руската академия на науките.

За осъществяването на ядрения проект са били ангажирани най-добрите специалисти в Съветския съюз. Целта е била да се домонстрира мощта на комунистическата държава, както и да се докаже надмощието на социализма над капитализма, заявява за германския тв канал Александър Язаков, известен руски историк в областта на военното дело.

Предвиждало се атомната бомба да е със заряд, подобен на тази, хвърлена от САЩ над Хирошима. Тя трябвало да се изведе в обрита и да достигне до Луната с помощта на суперракета “Спутник”.

Според Язаков при подобна експлозия щяла да се появи мощна сеизмична вълна, както и изхвърляне на отломки от Луната на километри.

“Лунният проект” обаче не е бил осъществен поради технически и стратегически причини. Съветски учени са предупредили, че има серозна опасност атомната бомба да се взриви още при старта на ракетата носител с непредвидими последствия.