Мемоарите на Ивана Тръмп, първата съпруга на президента на САЩ Доналд Тръмп, са на път да разпалят семейни войни във фамилията.

Оказва се, че сегашната, трета поред жена на държавния глава Мелания се е почувствала засегната от реплика на Ивана, която обяснява, че като първа жена на президента на практика тя е първата дама.

Толкова засегната, че отговори чрез съобщение от Белия дом, в което се изяснява, че има място само за една първа дама, но това очевидно не е Ивана Тръмп.

"Г-жа Тръмп направи Белия дом семейно място за Байрон и за президента. На нея й харесва да живее във Вашингтон и за нея е чест да изпълнява ролята на първа дама на САЩ. Тя планира да използва тази титла и роля, за да помага на децата, не да продава книги", се казва в специално изявление на говорителката на Мелания Стефани Гришъм.

"Очевидно това твърдение от бившата жена няма никакво покритие. За съжаление тя търси само внимание и да вдига шум около себе си", се казва още там.

Мелания Тръмп няколко месеца след избирането на съпруга ѝ за президент отказваше да се премести от Ню Йорк във Вашингтон, както и почти не се появяваше на публични места. Обяснението беше, че иска синът ѝ да завърши учебната година и тогава да променя и училището, и дома му. Това ѝ първоначално поведение обаче събуди много спекулации, че тя не желае да играе ролята на първа дама. Може би и затова има сега такава бърза официална реакция от нейна страна. 

Мелания и Доналд Тръмп.

До изявлението се стигна, след като Ивана Тръмп даде интервю пред сутрешното шоу на ABC "Добро утро, Америка" в понеделник. Тя обясни там, че се чува с президента Тръмп често, но не обича да му се обажда в Белия дом, за да не събужда чувство на ревност.

"Там е Мелания и аз не искам да предизвиквам никакво чувство на ревност, защото аз съм първата съпруга на Тръмп", подхвърли тя през смях. "Аз съм първата дама, ОК?", допълни тя.

В момента Ивана рекламира книгата си Raising Trump, в която разказва за детството си, кариерата си на модел, много внимание отделя на запознанството си с Доналд Тръмп и на отглеждането на трите им деца - Ерик, Доналд-младши и Иванка.

Описва и историята около изневярата на съпруга ѝ с Марла Мапълс и как разбира за това. 

Двойката се жени през 1977 г. Шумният развод е през 1992 г.

В предишно интервю около представянето на книгата Ивана беше обявила, че да е първа дама не я блазни, но вижда как един ден дъщеря ѝ Иванка може да се кандидатира за президент. "Първа майка - защо не?", пита тя.

По време на участието ѝ в ABC тя обяснява, че не е притеснена от федералното разследване за обвиненията, че предизборната кампания на Тръмп има връзка с Русия, както и за ролята на Доналд-младши, който трябва да свидетелства. 

"Не вярвам, че е въвлечен в извършването на нещо незаконно", казва тя.

Ивана Тръмп, която е израсла в бившата Чехословакия, дискутира и проблема с имигрантите. "Самата аз съм имигрантка, а Доналд строи стена. Нямам нищо против имигрантите и стената, защото трябва да защитаваме границите си", смята тя.

По-рано първата съпруга на Тръмп обяви, че ѝ е било предлагано да стане посланик на САЩ в Чехия, но тя отказала, защото вече имала "прекрасен живот". 

Ивана е чехкиня, любопитното е, че сегашната съпруга на Тръмп Мелания също е източноевропейка - тя е словенка.