Кой е Александър Николов? Потребителите в туитър доскоро го познават като интелигентен човек, коментатор на политически събития, влизал в диспут с политици в социалните мрежи и активен и пътуващ млад човек, разказва Боян Георгиев на личния си сайт varnasummer.com.

Николов бързо става популярен и като автор в десетки сайтове, например Webcafe и Chronicle.bg. Преди две години негова статия бе публикувана и в списанието "Клуб Z" - изпрати текст, редакторите го одобриха. Николов прави впечатление с адекватни и понякога малко резки позиции по ред обществени и политически въпроси.

Николов пуска снимки и от Арктика.

По-късно потребителите на фейсбук също се запознават с Николов - там той вече не е просто име, а лице, образ, с биография, която в крайна сметка се оказва фалшива. Той се представя като 35-годишен, живее в Париж, обикаля редовно света, защото работи в компании като "Еърбъс" като специалист по сигурността. 

Скоро след това обаче се появяват първите сигнали за измами - Николов започва да предлага на свои приятели в социалните мрежи евтини самолетни билети. Така се сдобива с малки суми, но и с личните данни на всеки - ЕГН, копие на лична карта и др. А чрез тях начини за добиване на пари - теглене на кредит под фалшива самоличност, онлайн измами, източване на кредитни карти и други.

Зад личността "Александър Николов" всъщност е Спас Василев, твърди @Tangerrinka в туитър.

Междувременно освен снимките в социалните мрежи никой не е виждал Александър Николов на живо. Дори БНТ го включва за коментар като глас, защото "скайпът" му не работел.

След първите сигнали за престъпления някои от акаунтите му са затворени - този във фейсбук обаче още е активен.

Габриела и Александър Стоименови разказаха днес по бТВ как са загубили 4000 лева за билети до Мексико.

"Проверявайки впоследствие, се оказа, че въобще билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо", обяснява Габриела. "Той се оправдава по какъв ли не начин – че е в операция, че има затруднения, проблеми с банката, че вече е пуснал парите, че преводът още не е пристигнал, и в един момент спря да се обажда. Не се казва Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два варианта за местоживеенето му, не сме много сигурни."

В крайна сметка със случая поради много сигнали за престъпления се заема и ГДБОП. Директорът Ивайло Спиридонов отбеляза пред бТВ, че са установили кое е лицето и в момента текат оперативни мероприятия по установяване на свидетели и разпитите им.

"Събираме всички необходими материали, за да бъдат докладвани на прокуратурата", заяви той.

И отказа да коментира дали горната снимка в действителност е човекът зад Николов. Спиридонов го определи като "класически измамник", като заяви, че по досегашни данни става дума за самостоятелен играч, не група:

"Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите.”

Много хора в социалните мрежи отбелязват, че Николов винаги се е държал като интелигентен, адекватен и разбран човек с прекрасно чувство за хумор. Други се чудят защо някой, създал подобна репутация и авторитет, ще се занимава с дребни измами - макар че измамите може би не са никак дребни.

Едно е сигурно - ГДБОП имат данни за множество престъпления и се готвят да го обявят за национално издирване.