Силата ще витае във въздуха през следващите два месеца (а и сетне). В понеделник вечерта бе представен официален трейлър на „Междузвездни войни: Последните джедаи“, втората част от новата трилогия на сагата… И въпреки че почитателите виждат отлични перспективи за задаващия се филм, галактиката очевидно изживява тежки времена – краят на видеото показва как Върховният лидер Сноук използва Силата, за да парализира и пречупи Рей.

Началото на трейлъра също е посветено на Сноук, който, докато гледаме въоръжаващия се Кайло Рен, заявява зад кадър:

„Когато те открих, видях сурова дива мощ, а отвъд това… нещо наистина специално.“

Но след последните му думи виждаме как Рей включва светлинния си меч. Затова и още не знаем каква игра играе режисьорът и сценарист Райън Джонсън – за кого говори Сноук, за Рей или за Рен? Или за двамата?

Иначе Рей явно все повече овладява Силата. Във видеото я виждаме чрез нея да разпуква скала, след което чуваме Люк Скайуокър (който навярно визира клането, в което Кайло Рен избива младите бъдещи джедаи, подопечни на Люк):

„Виждал съм толкова сурова сила само веднъж преди. Тогава не ме изплаши достатъчно. Сега да.“

Получаваме поглед и върху Кайло Рен в критичен момент: в разгара на космическа битка решава дали да стреля по кораба, в който е майка му, генерал Лея Органа. Именно присъствието на героинята се очаква с особено нетърпение в „Последните джедаи“ – актрисата в ролята Кари Фишър почина през декември миналата година и това ще е последната ѝ поява в „Междузвездни войни“.

Премиерата на „Последните джедаи“ е на 15 декември. Епизод IX, завършекът на трилогията, засега е насрочен за средата на 2019 г.

 

 

"Площад Славейков"