"Ако САЩ не приемат Турция такава, каквато е, тогава - ние не се нуждаем от вас", заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли".

"Ние не сме племенна държава. Ние сме Република Турция и трябва да го приемете. Ако не го направите, тогава, съжалявам, но ние не се нуждаем от вас", бяха думите на Ердоган. 

След това той за пореден път разкритикува колебанието на Вашингтон да продава оръжия на Турция, като вместо това предоставя оръжие на "терористични организации" безплатно.

Президентът обвини американския посланик в Анкара Джон Бас за визовата криза между двете съюзнички в НАТО.

"Нека да съм съвсем ясен - човекът, който причини това е посланикът. Неприемливо е, че САЩ пожертваха стратегически партньор като Турция за един самонадеян посланик", каза още Ердоган.

Според него било "срамно, ако посланикът в Анкара управлява САЩ".

Турският президент обяви, че страната му поддържа решението си за спиране на издавенето на визи, ако държавният секретар и президентът на САЩ продължават да защитават постъпките на посланика.

През миналата седмица САЩ изразиха дълбоко безпокойство заради ареста на служител на американското генерално консулство в Истанбул по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

"Събитията напоследък карат правителството на САЩ да преоцени ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американската дипломатическа мисия и персонал", изтъкнаха от американското посолство в Анкара.

"С цел да бъде намален до минимум броят на посетителите в посолството и консулствата ни, докато се извършва тази преоценка, с незабавно действие прекратяваме всички неимиграционни визови услуги във всички дипломатически обекти на САЩ в Турция", допълват от мисията.

Турция последва примера на САЩ. Властите в Анкара заявиха, че временно спират всички неимиграционни визови услуги във всички турски дипломатически обекти в САЩ.

"Събитията напоследък карат турското правителство да преоцени ангажимента на правителството на САЩ към сигурността на турската дипломатическа мисия и персонал", казаха от турското посолство във Вашингтон.

Мярката засяга визите в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, обучението, медиите и дипломатическата дейност.