Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал надви Григор Димитров в страхотна битка на четвъртфинал в турнира от серията "Мастърс" в Шанхай - 6:4, 6:7(4), 6:3. 

Испанецът взе първата част с един пробив в решителен момент. Втората трябваше да се реши с тайбрек, в който Димитров губеше с 0:3, но се измъкна и остана в мача.

В третия сет Матадора направи пробив за 4:2, след като малко по-рано се спаси от трудна ситуация и отново триумфира над българина в 11-ия мач между двамата.

Тенисът бе на изключително високо ниво. Григор Димитров отпада на четвъртфинал - рекордно класиране за него в Шанхай. При победа над Надал той щеше да скочи до непостиганото досега от него седмо място в класацията на АТП.

Григор имаше брейкпойнт още в първия сервис гейм на испанеца, но не се възползва. След това подаващите нямаха големи проблеми. В деветия гейм Рафа сериозно притисна своя приятел, поведе с 40:0, хасковлията изравни, но Матадора стигна до нова точка за проби и този път грабна възможността - 5:4.

На своя сервис носителят на 75 титли беше безпощаден и поведе.

Във втория сет Димитров устоя няколко пъти при началния си удар, докато Надал не даваше никакви шансове на българина , когато той бе на сервиса. Така се стигна до тайбрек, в който първата ни ракета допусна минипробив. 

Рафа поведе с 3:0 и 4:2, но това бе всичко, до което успя да стигне, макар че подушваше победата. За кой ли път тази есен Григор прояви характер и записа пет последователни точки за 7:4 в тайбрека и 1:1.

В третия сет пред Гришо се откри възможност в петия гейм, когато той се добра до брейкпойнт, ала Надал показа защо толкова години и на върха. Моментът се оказа ключов. В следващия гейм българинът допусна много непредизвикани грешки, включително две двойни и левичарят от Майорка го наказа - 4:2. Последва 5:2 и доиграване на мача до края.

Рафа Надал лети към финала и може би 76-а титла. От началото на турнира той не е допуснал пробив. Така бе и днес. На полуфинала Надал ще спори с Марин Чилич.