Стартът на парламентарния контрол днес по традиция започна с политически декларации. А поводът този път - скандалът между ДПС и "патриотите" от предния ден и конкретно - думи на депутата от малкия управляващ партньор и водещ от СКАТ на Валери Симеонов - Валентин Касабов. Вчера той заяви пред медии в отговор на твърдение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че националистите са опасни за държавността:

"Да не се пречкат в краката ни, защото тия депесераски тахтаби (дървеници, от турски език), които щъкат нагоре-надолу, миришат много и може да ги смачкаме."

Карадайъ реши да отговори днес от трибуната на парламента:

"Призоваваме премиера Бойко Борисов да предприеме незабавно решителни действия за изказванията на патриотите. Призоваваме всички националноотговорни партии, всички държавни органи и институции да предприемем бързо и адекватно лечение на така очертаната симптоматика. Обръщаме се и към президента да изпълни мисията си като обединител на нацията.“

Лидерът на ДПС добави, че ако някой носи отговорност за вкарването на "патриотите" във властта и толерирането на езика на омразата, това са ГЕРБ. А към самите "Обединени патриоти" се обърна с думите:

„Не ни отправяйте заплахи. Ще си позволя един цитат от тази пошла националистическа изява - "и да внимават, защото можем да ги смачкаме“. Само ще напомня, че и Тодор Живков искаше да ни смачка. Не ни спряха нито дулата на автоматите, нито танковете по пътя на демокрацията.“

С уговорката, че няма намерение да защитава ДПС, но не може да не защити нормалността, и Антон Кутев от БСП реагира на ситуацията. 

"Оставка за Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ - ако не намерите начин да премахнете вредата за демокрацията, хората ще го направят. Ако вие не намерите начина да премахнете нещо, което е вредно за демокрацията, ще го направят хората. Вие сте длъжни да решите този проблем сега. Вие, мнозинството. Ваш проблем е, че оставките ви стават една след друга. Този човек в парламента не може да остане. Дали той ще си подаде оставка, или вие ще го махнете - измислете си процедурата. Това, което се случва в момента, преминава границите“, заяви Кутев.

По думите му заплахите вече са неприкрити - "заплаха, която включва насилие, обръщението не е към хора, а към дървеници и има член на Наказателния кодекс, който се занимава с това".

„Хубаво ще ги смачкаме тях. А после българските граждани, които се техни членове и симпатизанти, после ще ги мачкаме и тях ли“, попита Кутев и се зачуди кои са следващите "за мачкане".

Тук Спас Гърневски от ГЕРБ не се въздържа да се качи на трибуната. И да обяви, че не можело хора от БСП да говорят за "морал" и да се възмущават от "мачкане".

„Ваш депутат изсъска към мен с фразата „фашист“. Цяла Европа и цивилизованият свят доказаха, че фашизмът е първият стадий на злото, а висшият стадий на злото е комунизмът. Така да наречеш някого "фашист" е по-малката обида, отколкото ако е "комунист", заяви Гърневски, твърдейки, че това е дори научно доказано.

А Кутев не му отговори по същество. По "хигиенични причини".