Американският президент Доналд Тръмп спря държавните субсидии за здравноосигурителните компании, които да покриват осигуровките на социално слаби пациенти, предаде Ройтерс. Главните прокурори на щатите Ню Йорк и Калифорния заплашиха да атакуват решението в съда, защото ще предизвика хаос в здравната система.

За пореден път Тръмп атакува основен аспект от "Обамакеър" - закона за здравно осигуряване на бившия президент Барак Обама, който позволи на над 20 милиона американци да получат осигуровки.

Републиканците не успяха да предложат алтернатива на "Обамакеър", която да събере мнозинство в Конгреса. По време на предизборната си кампания Тръмп многократно обещаваше да отмени закона на предшественика си.

В официалното изявление на Белия дом се казва, че субсидиите са били изплащани незаконно. След приемането на закона "Обамакеър" републиканците от Камарата на представителите заведоха дело срещу администрацията на Обама. Те твърдяха, че подобни субсидии са незаконни, защото не са одобрени от Конгреса.

Съдът в Окръг Колумбия отсъди в полза на републиканците, а кабинетът на Обама обжалва решението. При встъпването в длъжност на Тръмп той отложи решението дали да спре субсидиите, или да продължи делото, но през последните месеци многократно заявява, че ще прекрати плащанията към застрахователните компании.

Лидерите на демократите в Сената Чък Шумър и в Камарата на представителите Нанси Пелоси осъдиха спирането на субсидиите, които позволяват на социално слаби америкаци да се осигуряват:

"Това е огромен безсмислен саботаж на работещите семейства от средната класа във всеки край на Америка", казват те в съвместно изявление. "Не се съмнявайте - Тръмп ще опита да обвини "Обамакеър", но ще се провали и ще трябва да плати цената."