Преговорите за бъдещо сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз могат да започнат най-рано през декември. Засега не е постигнат достатъчен напредък, за да се премине към втората фаза от разговорите, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата на върха в Брюксел днес.

"Това, че преговорите са в "задънена улица" е преувеличено. Прогресът не е достатъчен, но това не значи, че няма прогрес", каза още Туск. "Надявам се, че ще преминем към втората фаза от разговорите през декември."

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пък подчерта, че ЕС се бори за честна сделка с Великобритания, а вариантът тя да излезе без споразумение би бил катастрофален.

Окончателното финансово споразумение ще дойде, след като са договорени отношенията между Европесйския съюз и Великобритания, заяви по-рано днес британският премиер Тереза Мей. Лидерите на страните от Съюза обаче искат повече яснота за сумата, която Обединеното кралство е готово да внесе в европейския бюджет, преди да се премине към втората фаза от преговорите - за партньорството след март 2019 г.

"Финансовото споразумение ще дойде като част от финалния договор за бъдещото парньорство и смятам, че това е напълно правилно", каза Мей.

Относно цената на "развода", която е сред трите ключови въпроса в първата фаза на преговорите заедно с правата на европейските и британските граждани и отношенията между Великобритания и Ирландия, тя увери, че Великобритания ще покрие задълженията си към европейския бюджет до края на програмния период.

"Уверявам ви, че никой няма да плаща повече и да получи по-малко заради излизането на Великобритания от ЕС."

"Сътрудничеството с Европейския съюз няма да приключи през март 2019 г.", когато Великобритания официално излиза от Съюза, каза Мей.

Партньорството на Великобритаия с Евросъюза трябва да продължи, защото споделяме общи ценности - не само демокрацията и върховенсвото на закона, но и свободната търговия и защитата на правата на потребителите, каза британският премиер. Тя обяви, че е постигнат значителен напредък в преговорите за правата на гражданите, които определи като свой приоритет.

"Каквото и да се случи, искаме гражданите на ЕС и семействата им да останат."

Белфасткото споразумение между Лондон и Дъблин трябва да е в сърцето на новите отношения между Великобритаия и Ирландия, заяви тя. Свободното движение ще продължи, а физическа инфраструктура по границата няма да се строи, умери Тереза Мей.

Сътрудничеството в областта на отбраната също не е под въпрос, заяви тя. Великобритания и ЕС осъждат ядрените опити на Северна Корея, запазват задълженията си по ядрената сделка с Иран и призовават всички страни по нея да го направят. Миналата седмица САЩ наложиха санкции върху Техеран и отказаха да потвърдят, че страната изпълнява задълженията си, с което на практика се оттеглиха от споразумението.

"Работим за добра сделка и съм оптимистична че ще я постигнем", заключи британският премиер.