„За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно”, заяви днес пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Така той коментира предлаганите законопроекти в сферата на вероизповеданията, по-специално борбата с радикалния ислям. Според Обединени патриоти финансирането от чужди държави, най-вече Турция, е начин да се внедри и радикален ислям в България.

[[nid:59780]]

Законопроектите предвиждат дипломите на чуждите духовници от различни вероизповедания да бъдат признавани от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Обмисля се още да се забрани на чужди граждани да са начело на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина.

„Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това”, увери Фаик.

Според него изказванията на "патриотите" сеят раздор и омраза в обществото.

Джелал Фаик смята, че държавата не дава достатъчно пари за вероизповеданията, което налага нуждата от чуждестранно финансиране. Ако пък държавата реши да финансира исляма у нас, ще трябва да заделя 10 милиона годишно - за заплати, поддръжка на духовни училища и други.

На въпрос колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас Фаик отговори:

„Съгласно договора от 1998 г. ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям.”

Той обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.