Жителите на два от най-богатите региони в Италия гласуват днес на референдуми с искане за повече автономия от държавата, предаде Ройтерс.

Макар резултатите от тези допитвания да нямат задължителен характер, те могат да подхранят още повече напрежението в Европа, защото съвпадат с кризата в Каталуня.

Ломбардия със столица Милано и Венето със столица Венеция са управлявани от Северната лига, която някога бе откровено сепаратистка партия. Сега от партията се надяват, че ще могат да постигнат по-изгодни финансови сделки за двата региона.

За разлика от Каталуня, където референдумът за независимост бе обявен за незаконен, допитванията в Италия са в рамките на закона.

Подобно на Каталуня, в Ломбардия и Венето също недоволстват, че плащат повече пари за данъци, отколкото получават. В Ломбардия, където се намира италианската финансова столица Милано, са съсредоточени 20 на сто от икономиката на Италия - третата в еврозоната. Във Венето, където е привлекателната за туристи Венеция, процентите са 10.

"Ломбардия и Венето имат ефективни управи и обществените услуги работят добре, много по-добре, отколкото в другите италиански региони. Затова мисля, че си струва да поискаме по-голяма автономия", заяви пред Ройтерс 49-годишният Масимо Пишета от малко градче край Милано.

Северната лига бе създадена през 90-те г. през ХХ век и се бореше за създаването на независима държава Падания. Тя трябваше да се простира в Северна Италия - от районите край Ломбардия на запад до Венеция на изток. Партията вече не иска отцепване, но твърди, че данъците, които Северът плаща на Рим, се прахосват от неефективната държавна бюрократична машина.

Поради липсата на задължителен характер на резултатите от референдума някои от противниците на Северната лига смятат, че това е загуба на време и пари. Италианската конституция позволява на регионите да преговарят по всяко време с Рим за повече самостоятелност от централната власт.

"Няма да гласувам, защото смятам, че този референдум е безполезен, двусмислен и нечестен", заяви 54-годишният Джовани Казоло, като изрази опасение, че текстът на референдума в Ломбардия не споменава сферите, в които регионът иска повече автономия.

Роберто Марони - лидерът на Ломбардия, смята, че убедителна победа на гласовете с "да" ще му позволят да има по-твърдза позиция към Рим.

"Очевидно колкото повече правомощия за преговори имам, толкова повече пари ще успея да докарам у дома", каза Марони пред Ройтерс още при подготовката за референдума.

Властите в Милано искат да запазят за региона допълнителни 27 милиарда евро от местни такси.

Според експерти нито един от двата гласуващи региона вероятно няма да успее да задържи за себе си повече пари от централното правителство, без това да причини проблеми на бедния италиански Юг.

Гласуването приключва в 23 часа местно време (полунощ българско). Официалните резултати ще бъдат известни в понеделник.