"Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал от Антон Тодоров, съдържащ твърдения за допуснати нарушения на Закона за защита на класифицирана информация от началника на кабинета на Президента, поради липса на данни за извършено престъпление и недопускане на нарушения..."

Това съобщиха от прокуратурата по повод сигнала на бившия вече депутат срещу Иво Христов, смятан от мнозина за "сивия кардинал" зад президента Румен Радев.

В сигнала си Тодоров е посочил, че при изпълнение на възложените му функции в качеството му на член на „Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет“, се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на Р България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ. По този сигнал прокурор от Софийска градска прокуратура е извършил лична проверка, при която е установено следното:

На 26.02.2017 г. в администрацията на Президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател - Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

От държавното обвинение още веднъж подчертават, че в администрацията на президента са спазени всички изисквания на Закона за защита на класифицираната информация, правилника за прилагането му и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея.

Това обаче стана, преди Антон Тодоров да си "ритне столчето", гаврейки се сизчезналото столче на Ани Цолова от Нова тв.

От "тв тандема" им с Валери Симеонов прокуратурата само преди дни отряза и вицепремиера, отказвайки да разследва Елена Йончева за "нещо като държавна измяна" - че показала снимки с  липсващата половин ограда по границата.