Израелската полиция е задържала 15 еврейски екстремисти след дълга операция под прикритие, разследвала група, която преследва и заплашва арабски мъже, излизащи с еврейски жени, съобщи в. "Дейли Мейл".

Става дума за крайно-дясната група "Лехава", чиeто име е съкращение от "Превенция на асимилацията на Свещената земя". Тя стана известна през 2010 г., когато изпрати открито писмо на израелския супермодел Бар Рефаели, в което я призова да скъса отношения с приятеля си по това време Леонардо ди Каприо.

Това е основната цел на групата - тя е твърдо против отношенията между евреи и представители на други религии, особено араби. През 2014 г. поддръжници на организацията направиха митинг, на който бяха издигнати немалко откровено расистки и пълни с език на омразата лозунги, като "Смърт за арабите!"

Арабите обаче са около 17,5% от 8-те милиона население на страната. Повечето са наследници на палестинците, останали на тази територия след създаването на Израел през 1948 г.

В специалната операция е арестуван и един от основните лидери на организацията - Бензи Гопщайн. Арести и проверки са били извършени едновременно на редица адреси в Йерусалим, както и в други градове в Северен и Южен Израел.

"Лехава действа в рамките на закона. Това е безсмислица", твърди Гопщайн.

И обяснява, че е бил арестуван, само защото е изказал мнение - казал е на еврейка, че не трябва да излиза с арабин. 

По-голямата част от арестуваните са пуснати, Гопщайн е задържан за постоянно.

Досега е имало няколко опита "Лехава" да бъде забранена, но местните обвинители не са успявали да представят достатъчно доказателства за дейността й. Групата действа внимателно на ръба на закона. Не помага, че и много от местните евреи, особено над средната възраст, симпатизират на идеите им.