Най-важното е десницата да си извлече поуките от Реформаторския блок (РБ). Това заяви пред бТВ Гроздан Караджов, председател на Сдружение "Граждански съвет". Той коментира и инициативата за ново обединение на партиите от демократичната общност.

"Интересен, много позитивен опит да се направи обединенние. Хората ги интересува защо не успяхме предишния път. Какви са поуките от участието на Реформаторския блок в предишното управление", каза Караджов. 

Според него партиите трябва да си направят оценка дали влизането на РБ във властта е било успешен ход и как се е отразило напускането на управлението.

"Като се разпадна  (РБ - б.р.) на три формации и не влезе в парламента, какви поуки си взимаме, какви гаранции ще им дадем за следващото ни обединение", попита още Караджов.

Според него Гражданският съвет на Блока е бил гарант партиите да не се изкористят във властта, коректив и своеобразен надзор. 

"Трябва да кажеш "за" какво си. Това е центърът на кръглите маси. Хората не са много склонни да дават повече доверие на кредит Трябва да се каже какви са идейните основи на това ново обединение. РБ стартира безийдено, застана на полосата "да влезем". Едни влязоха с едни помисли, други с други помисли. Какви са десните позиции? Ако смисълът е да уредиш няколко човека на министерски постове, няма смисъл".