Сексуалният тормоз не е чужд на Брюксел и Страсбург. След скандала с продуцента Харви Уайнстийн в Холивуд, все повече жени споделят за преживяно насилие с хаштага #Me too. Десетки жертви на тормоз в кулоарите на европейските институции разкриват своите истории от години, но рядко някой обръща внимание на това, пише "Политико". 

54 жени и двама мъже досега са разказали историите си пред изданието. Сред тях са дами, на които са предлагани трудови договори в европейски институции в замяна на секс, млади жени, които са изпращани в заведения и на официални вечери да предлагат секс в замяна на услуги от евродепутатите. Служител в офиса на евродепутат е бил принуждаван да наема простиутки за началника си.

Жан Понте, студентка от Франция, която работи като асистент на евродепутата Едуар Мартен разказва пред френското издание "Фигаро" за 50 случая на неприлично поведение, на които е била свидетел в европейските институции.

"Съветник ми изпрати посред нощ мои снимки, които е направил без аз да разбера", разказва тя.

Репортер на "Съндей таймс" пък разкрива сексуален тормоз върху 25-годишна асистентка от 71-годишният евродепутат и бивш министър на околната среда на Франция Ив Коше. Той вдига скандал на помощничка на свой колега защото тя отказва покана за вечеря, а по-късно й казва, че иска да сподели с нея "страстта си, сънищата и фантазиите си".

Друга служителка а Европарламента пък разказва за случай, когато се озовава с евродепутат в асансьор.

"Той погали косата ми, после врата ми и гърба ми... Замръзнах, вкамених се. Разказах на колега, който ми каза да кажа на властите, но аз не го направих... Боях се, че ще загубя работата си и ще унищожа всички възможности за кариера... беше ме срам."

Той остава евродепутат, а сред жертвите му са над десет жени, които работят в Европейския парламент, които разказват историите си пред английкото издание, но държат да останат анонимни.

Проблемът е сериозен и се простира извън сградите на Европарламента. Почти половината от историите, за които "Политико" получава информация, са преживени от работещи в частния сектор и неправителствени организации.

Изданието предлага анонимна анкета, която дава възможност на жертвите на сексуален тормоз и сексуално насилие в Брюксел да разкажат историите си.