Шефът на Държавна агенция "Технически операции" - структурата, която прилага специални разузнавателни средства - Цветан Китов е бетониран на поста за още 5 години. Точно два месеца, след като кабинетът "Борисов 3" поиска преназначението, президентът Румен Радев е подписал указа и днес той е публикуват в "Държавен вестник". Решението важи от вчера - така пише в самия указ. 

Сагата с Цветан Китов и искането на управляващите от ГЕРБ да го запазят като началник на подслушванията и другите видове специални средства за разследване започна още в края на август. Тогава правителството поиска от държавния глава Китов да бъде назначен наново. Заради правна неразбория, получила се след промени в Закона за СРС Радев бавеше указа, а от своя страна депутати от мнозинството внесоха промени в закона, с които да подсигурят назначението. 

Правната неразбория около статута на Китов, който е назначен с 4-годишен мандат във време, в което законът предвиждаше такъв и който мандат изтече. След нови промени в закона от 2015 г. за поста му се изисква и президентски указ, но до момента такъв не беше издаден. Според юристи в периода от 2015 до 2017 г. актовете на ДАТО - тоест разпоредените и приложени СРС, биха могли да бъдат оспорени като нелегитимни, защото председателят на агенцията не е бил назначен на поста по действащите в този период правила.

След като ГЕРБ и управляващото мнозинство успяха да променят отново закона и да сложат ограничение от дна 5-годишни мандата за шефа на ДАТО, Радев веднага потвърди назначението, което иначе бавеше, тъй като законът не го задължава със срок за издаване на укази.

Президентът назначи и новия преизбран председател на Върховния административен съд. Георги Чолаков бе препотвърден за поста от новия състав на Висшия съдебен съвет, въпреки много въпросителни около номинацията му за наследник на Георги Колев в най-важния съд - този, които отговаря за законността на актовете на властта. 

 
Държавният глава отказа за подпише назначението на Чолаков, след като той бе избран от стария състав на ВСС съвсем в края на мандата му. Конституцията дава такова право на Радев, но еднократно. След като президентът наложи своеобразното вето над кандидатурата, новият ВСС си преизбра Чолаков без да допусне старт на нова процедура по избор, в която да участват и други кандидати. А просто си прегласува фаворита. 
 
 
След решението на ВАС президентът няма друг избор, освен да подпише указа за назначението на Чолаков във ВАС. И този указ е факт - очаква се да бъде пулбикуван в следващия брой на "Държавен вестник".