Споровете власт-опозиция за бюджета за догодина текат с пълна сила, след като вчера Министерството на финансите представи проекта за догодина, а БСП обяви "контрабюджет".

Депутати от БСП и днес разкритикуваха проекта за бюджет на правителството, представен вчера и разказаха за своя "алтернативен" план - с необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица, който да вземе повече от групите с високи доходи и да ги преразпредели към тези с по-ниските.

Депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев в две отделни интервюта по БНТ и Би Ти Ви обвиниха правителството, че с политиката си задълбочава социалните неравенства и настояха те да бъдат намалени с по-силна преразпределителна функция на бюджета.

"България може да има друг вид икономическо развитие, друг вид икономическа перспектива", каза Бойчев.

По думите му сега разликите между най-високите и най-ниските доходи у нас, между стандартите на живот в София и провинцията са 7-8 пъти, с което страната ни била уникална в Европейския съюз.

Стойнев, бившият икономически министър от кабинета на Пламен Орешарски, обясни конкретната промяна на данъка върху доходите на физическите лица, която да смекчи неравенствата.

Тя предвижда необлагаем минимум от 510 лв. - нивото на минималната работна заплата, 10-процентова ставка върху доходите до 3 300 лева, 15-процентова върху доходите от 3 300 до 10 000 лева и 20-процентова за доходита над 10 000 лева.

Червеният данъчен проект предвижда корпоративният данък да остане 10 на сто.

Освен това Стойнев предложи максималният осигурителен доход да бъде повишен на 3 300 лева от  2 600 лева сега, което според него би довело до увеличаване на максималната пенсия на 1 115 лева.

Пред Нова тв зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който от десетилетия пише проектите за бюджети у нас, обясни какво би значело за фиска, ако се приемат идеите на левицата по отношение на данъците. А именно:

„Премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивен би довело до намаляване на приходите в бюджета с 1 133 000 000 лева”. 

Въвеждането на необлагаем минимум за българите със заплати до 510 лева всъщност ще засегне всички работещи у нас, смята още Ананиев. Причината – хората с по-високи възнаграждения ще плащат налози само върху сумата над въпросния минимум.

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, пък коментира темата "политически" - че опозицията прави такива предложения, защото "треска я тресе" от това, че правителството изпълнява обещанията си и реално повишава доходите на хората.

Пред Би Ти Ви тя припомни, че бюджетът предвижда увеличения на доходите, които ГЕРБ са обещали.

"Треска ги тресе опозицията, защото ние изпълняваме" (обещанията си - б.р.), каза тя.

Вчера Муравей Радев, министър на финансите в правителството на Иван Костов (1997-2001 г.) коментира, че социалистическите данъчни идеи могат само "да поразвеселят малко публиката".

Той припомни, че по закон изключително право на правителството е да внесе закона за държавния бюджет и ако той не получи одобрението на парламента, кабинетът би трябвало да подаде оставка.