Законодателите в Европейския съюз са изправени пред преговори за компромис по бюджета му за 2018 г., след като Европейският парламент прие днес в Страсбург своята позиция. Тя е за близо 2 милиарда евро разходи повече, отколкото са съгласни да приемат държавите членки.

Евродепутатите гласуваха за ангажименти от 162,6 милиарда евро и плащания от 146,7 милиарда евро през идната година. Това означава увеличения със съответно 1,2% и 0,9% в сравнение с предложението на Европейската комисия.

Ангажиментите представляват равностойността на правните задължения за плащания, които бюджетът на ЕС поема в рамките на една година. Някои от тях могат да бъдат предназначени за следващи години. Плащанията са реалните разходи, които бюджетът на ЕС прави през съответната година. Тъй като ангажиментите са винаги повече от плащанията европейският бюджет не може да има дефицит.

През юли правителствата в ЕС представиха своята позиция за него през идната година: 158,9 милиарда евро за ангажименти и 144,4 милиарда евро за плащания. 

Парламентът прие днешната си бюджетна резолюция си с 414 на 63 гласа и 90 въздържали се.

Съветът (правителствата) и Парламентът сега имат 21 дни за преговори, в които да стигнат до компромис, така че Парламентът да даде одобрението си бюджета на 30 ноември.