Бюджет 2018 - ГЕРБ в ролята на Тройната коалиция преди десет години.

Библейската история за съня на Йосиф с мършавите и тлъстите крави не е случайна. Тя показва, че икономическите (и климатичните) цикли съпътстват човешката цивилизация от първия ден. И умението да използваш "тлъстите" години с поглед в бъдещето може да направи дори от заробения еврейски овчар пръв министър на фараона (на праведния Йосиф от Стария завет се пада отговорността да разтълкува съня на фараона - мършави и угоени крави, и така той предупреждава колко години реколтата ще е лоша, за да се запасят с храна, б.р.).

Е, Владо Горанов не става за тая работа. На мястото на Йосиф щеше да си изгние в килията.

България навлиза в третата година на положителен икономически цикъл заедно с цяла Европа. Предстоят още няколко години на нарастваща икономика и приходи в бюджета. През тези години ще има достатъчен ресурс да се финансират крайно спешните реформи в пенсионната система, съкращенията и преструктурирането на администрацията, въвеждането на електронно управление, превъоръжаването на армията, децентрализацията на публичните финанси и осигуряването на икономическа жизнеспособност на общините... Списъкът, разбира се, е много по-дълъг.

Нищо от това не е предвидено в бюджет 2018. Нищо. Както не беше в 2017, както няма да бъде в 2019, ако на власт са ГЕРБ или БСП. Защото са крадливи комунисти, затова. И лъжливи - защото големите приказки за административна реформа нямат никакво отражение върху бюджета, т.е. няма да има такова нещо. То без пари не става.

И след няколко години, когато икономическият цикъл се завърти, отново ще гризем дървото. И пак няма да има пари за пенсии, и пак пилотите няма да има на какво да летят, и пак общините ще са фалирали, и пак раздутата администрация ще обслужва партии, а не граждани. И пак "предишните" ще са виновни.

---

Бел. ред. - Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.