Обвиненията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. са "фантазии", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Без нито едно доказателство, ние сме обвинени в намеса не само в американските избори, а и в европейски... Фантазиите нямат граници", каза Лавров на икономически форум в Русия.

Първите обвинени в разследването за руска намеса в изборите в САЩ Пол Манафорт и Рик Гейтс пледираха невинни. Те са уличени в заговор срещу Съединените американски щати, пране на пари, укриване на средства в чуждестранни банки, отказ от регистрация като "чуждестранни агенти", фалшиви показания по закона за регистрация на чуждестранни агенти и лъжесвидетелство. 

Двамата са под домашен арест. Следващото съдебно заседание ще бъде в четвъртък.

Междувременно шефът на кабинета на американския президент Доналд Тръмп заяви, че Демократическата партия трябва да бъде разследвана за сключена по време на мандата на бившия президент Барак Обама сделка за внос на уран. Трябва да бъде открита истината и за финансиран от Демократите доклад за сътрудничество между щаба на Тръмп и Русия по време на предизборната кампания миналата година, който стои в основата на разследването за руска намеса, смята още Кели.

"Някой много обективен и безпристрастен трябва да стигне до дъното на тези твърдения", каза той пред "Фокс нюз".

Според него разследването трябва да се наблюдава от разширен съдебен състав като този, който се занимава с руската намеса в американските избори.

Миналата седмица Републиканците в Конгреса започнаха разследване на сделка, сключена по времето на Обама. Руска компания е купила канадската фирма, която снабдява САЩ с 20% от урана, използван в американски АЕЦ. Според някои представители на Републиканската партия Държавният департамент, оглавяван тогава от Хилъри Клинтън, е одобрил продажбата след като фондацията на съпруга й получава 145 милиона долара дарение.

Разследване на "Вашингтон пост" пък повдигна въпроса за легитимността на разследването за руска намеса. Според изданието Демократическата партия е осигурила финансиране за доклад, който стои в основата на разследването.