"Да няма цигани, турци и евреи.. Ако ще идват, да е за ден-два и да си заминават за техните държави."

Това е разбирането за идеалния свят на един от младежите, които обхваща филмът на Адела Пеева "Да живее България".

Друг казва многозначително:

"Тепърва ще трябва да се съобразяват с нас..."

Лентата фокусира вниманието на обществото към възраждането на екстремния национализъм у нас. В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив с подчертано патриотично чувство, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм, пише БГНЕС.

Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние?

И още: Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, приятели, културни дейци, местното управление? Сценарист и режисьор на "Да живее България" е Адела Пеева. Лентата е копродукция с БНТ и се осъществява с подкрепата на "Националния филмов център" и Програма "Култура" на Столичната община.

Премиерата на "Да живее България" ще се състои от 20.30 часа на 24 ноември, петък, в Кино „Люмиер Lidl”. Следващите прожекции ще бъдат на: 27 ноември, 18:15 ч. - кино „G8”; 28 ноември, 18:30 ч. - кино „Одеон”; 29 ноември, 18:30 ч. - кино „Euro Cinema”; 30 ноември, 19:00 ч. - Дом на киното. На 16 декември "Да живее България" може да бъде видян и в театър "Максим Горки". 

Ето и трейлър на филма: