ЕС работи за финализирането на черен списък на страните, които не сътрудничат за разкриването на данъчните убежища на териториите си.

Това заяви днес в Брюксел зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

Той говори след заседанието на ЕКОФИН – Съвета по икономически и финансови въпроси. В срещата участва и българският финансов министър Владислав Горанов.

Обсъждането на черния списък било планирано за министерската среща през декември. Наложило се обаче то да бъде изтеглено за днес поради последните разкрития за „Досиетата Парадайз“.

Герои на тези разкрития са най-големите компании в света, държавни глави и влиятелни политически фигури, звезди от шоу бизнеса и спорта. Те укриват богатствата си, като използват законни механизми, в данъчни райски места.

Черният списък ще включва всички юрсдикции (думата е използвана и в официалната формулировка, и на пресконференцията от Домбровскис – б.а.), считани за данъчни убежища в ЕС. В Брюксел се надяват по този начин страните членки да бъдат принудени да сътрудничат, за да избегнат участта да бъдат „назовани и засрамени“, обясни естонският финансов министър Тоомас Тьонисте. Той водеше заседанието, тъй като в момента страната му е председател на Съвета на ЕС.Ако страните демонстрират упорство, ЕС може да им наложи санкции. Нито Домбровскис, нито Тьонисте споменаха именатана конкретни държави членки.

От публикуванте „Досиета Парадайз“ обаче става ясно, че райските места са Каймановите, Бермудските и Британските Вирджински острови в Карибско море, намиращите се до Великобритания острови Ман и Джърси и т.н.. Общо данъчните убежища са 19 на брой.

Сред уличените сега са британската кралиа Елизабет II, хора от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, Кирил Шамалов – зет на руския президент Владмир Путин, канадският премер Джъстин Трюдо и други.