Поне 100 милиарда долара са незаконно присвоени през последните десетилетия при корупционни практики в Саудитска Арабия. Това заяви главният прокурор на страната след вълната от арести на висши държавни служители през последните седмици.

Общо 201 души са задържани за разпит при антикорупционната операция, каза обвинител номер едно шейх Сауд ал-Моджеб. Сред тях са 11 принцове, както и висши държавни служители и бизнисмени.

"Има категорични доказателства за извършени престъпления", казва Сауд ал-Моджеб, цитиран от Би Би Си. "На базата на разследване, продължило над три години, смятаме, че поне 100 милиарда долара са присвоени при корупционни практики през последните десетилетия."

Новосформираният антикорупционен комитет, оглавен от престолонаследника Мохамед бин Салман, провежда разследването, което напредва "много бързо", заяви още главният прокурор. Замразени са активите на задържаните държавни служители.

Според някои анализатори арестите целят укрепване на властта на престолонаследника Мохамед бин Салман. През юни той беше избран за наследник на трона от баща си - настоящия крал Салман, измествайки братовчед си Мохамед бин Найеф.

Повечето арестувани са пряка заплаха за властта на престолонаследника. Мутаиб бин Абдулла е син на покойния крал и оглавява Националната гвардия. Алуалед бин Талал е сред най-богатите и най-разпознаваеми саудитци в света и водещ медиен собственик в региона на Близкия Изток. Някои от арестуваните за корупция пък заемат позиции в държавната власт, ключови за провеждането на икономическите реформи на Бин Салман.

Какво си казаха Макрон и Бин Салман?

Френският президент Еманюел Макрон посети Саудитска Арабия вчера въпреки дипломатическата криза в региона. Държавният глава на Франция беше в Рияд дни, след като премиерът на Ливан Саад ал Харири подаде оставка по време на посещението си в саудитската столица. Властите в Бейрут смятат, че той е задържан в Саудитска Арабия.

Ливан е бил френска колония до края на Втората сетовна война. 

По време на посещението си в Обединените арабски емирства в четвъртък за откриването на музей в Абу Даби, копие на парижкия Лувър, Еманюел Макрон обяви, че ще посети Рияд. Той каза, че ще настоява за разговор с престолонаследника Бин Салман, за да "изтъкне важността на стабилността в Ливан".

"Желанието ми е всички ливански политици и държавни служители да живеят сободно в собствената си страна", каза френският президент.