Не човек, а комбинация от Супермен, Батман и Терминатор в едно, управлява Туркменистан - една от държавите с най-тежки показатели по отношение на спазването на правата на човека, със затворен и потиснически режим.

Какво правите с публичния си имидж, ако сте начело на подобна страна? За президента на Туркменистан част от отговара е в изграждането на образ на големия спортист, артист, поет, въобще - свръхнадарена личност.

Едно от последните му звездни изпълнения надминава това на всеки изпечен акробат - той кара колело и в същото време дриблира с баскетболна топка. Така се прави, нали?

Президентът Курбангули Бердимухамедов е бивш зъболекар с разностранни таланти, пише Би Би Си.

В клипа 60-годишният президент е заснет да вкарва няколко коша, докато управлява колелото. При това със завидна лекота. Топката сама намира коша.

 

В същото време няколко висши офицери по сигурността се опитват да спрат неговия устрем, но разбира се, пропускат. След това се вижда как президентът вдига тежести и дава указания как да следва светлия му пример на някакъв свой подчинен и като цяло показва гъвкавост, сила, мощ...недостижима форма.

Видеото се появи в сряда във фейсбук в опозиционната страница "Хроника Туркменистана" и има вече над 20 хил. гледания. Около него се разгоряха сериозни обсъждания като най-честите сравнения са със севернокорейския вожд Ким Чен Ун и с покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин. Макар че туркменецът най-много иска да прилича на Путин.

Преди време той се появи по държавната телевизия в камуфлажно облекло, за да демонстрира уменията си да борави с оръжия. Опозицията леко трасформира и пародира видеото като в началото сложи кадри от филма на Арнолд Шварценегер "Командо".

Президентът Бердимухамедов управлява Туркменистан от 2007 г. като  на поста в затворената централноазиатска страна той наследи Сапармирят Ниязов, станал известен като Туркменбаши и издигнал си приживе огромна златна статуя. Бердимухамедов продължи неговата линия на култ към личността. Включително и като откри през 2015 г. златна статуя, на която е...самият той, разбира се.

През 2016 г. бяха одобрени промени в конституцията на Туркменистан, според които президентът може да остане на поста си доживот. През февруари сегашният държавен глава започна своя трети последователен мандат.

Образът му е строго контролиран. Правителството на Туркменистан има монопол над медиите, както управлява и достъпа до интернет.

Бердимухамедов вече е показван по държавната телевизия в разностранни роли - като диджей, да управлява бойни самолети, да кара военни машини и ...да пее, докато свири на китара.

Понякога стават и грешки, обаче. Президентът Бердимухамедов падна от коня си, след като вече беше спечилил състезанието през 2013 г. Много неприятно. Бодигардовете му щателно претърсиха публиката, за да видят дали няма запис на позорната случка, и не откриха. Но все пак клипче от падането се появи съвсем скоро след това в Youtube 

А през 2012 г. той беше сниман как кара спортна кола "Бугати".