Над 750 хиляди души протестираха в Барселона с искане да бъдат освободени обвинените лидери на движението за независимост, предаде АФП. Гражданите носеха флага на Каталуня и лозунги „Свобода“. Протестиращите носеха и огромни цифри 1-5-5, които изобразяват чл. 155 от конституцията на Испания – именно от него се възползва премиерът Мариано Рахой, за да отмени автономията на Каталуня и да наложи директна власт на централното правителство.

На 27 октомври регионалният парламент на Каталуня обяви независимост, след като преди това бе проведен непризнат от Мадрид референдум за независимост.

Днес кметът на Барселона Ада Колау обвини отстраненото правителство на каталунския лидер Карлес Пучдемон, че води страната към бедствие в стремежа си да се откъсне от Испания.

"Те предизвикаха напрежение и излязоха с едностранна декларация за независимост, която мнозинството не иска. Измамиха населението заради собствените си интереси“, каза Колау.

Каталунските депутати гласуваха на 27 октомври обявяването на независимост, след като незаконният референдум от 1 октомври спечели с убедително "да" за разделяне с Испания. Но самият регион е дълбоко разделен по въпроса.

Групите за независимост организираха масови протести в събота в Барселона срещу задържането на няколко бивши каталунски служители, които бяха уволнени от централното правителство. Това се случва ден след като бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел бе освободена под гаранция в размер на 150 000 евро.

Междувременно отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и петима министри трябва да се явят пред белгийски съд следващата седмица във връзка с издадена от Испания международна заповед за ареста им. Пучдемон в момента се намира в Брюксел. Осем души от кабинета му бяха задържани миналата седмица по обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства заради участието си в обявяването на каталунската независимост.

В неделя премиерът на Испания Мариано Рахой ще бъде в Барселона за първи път от началото на кризата.